mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 22 September 2017

IBPS RRB Clerk Level Quiz : Quantitative Aptitude | 22 -09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

1. In the following number series one number is wrong .Find the wrong number.
निम्नलिखित संख्या श्रृंखला में एक संख्या गलत है | वह गलत संख्या ज्ञात कीजिए |

  1. 18             21                84                  89                 534              540                 4328
  1. 21
  2. 84
  3. 89
  4. 534
  5. 540
Sol ;

+3,×4,+5,×6,+7,×8

2. 9            9                 18             6                24             4                28.8

  1. 9
  2. 18
  3. 6
  4. 24
  5. 4
SOL :

÷1,×2,÷3,×4,÷5,×6

3. 1   3     11     59    410     4515     58701

  1. 11
  2. 59
  3. 410
  4. 4515
  5. 58701
SOL:
×2+1,×3+2,×5+3,×7+4,×11+5,×13+6

4. 25    51    156      794    5574     61339
  1. 25
  2. 156
  3. 794
  4. 5574
  5. 61339
SOL: 

×2+1, ×3+4, ×5+9, ×7+16, ×11+25

5. 6     22     39    54     70   86        102
  1. 102
  2. 22
  3. 39
  4. 86
  5. 70
SOL : 

+42 ,+42 ,+42 ,+42

6. The population of a city was 8000.In a year the population  of male and female increases by 10% and 8% respectively .The total population increases to 8720 .What is the present population of male in the city?

किसी शहर की जनसंख्या 8000 थी। एक वर्ष में पुरूषों की जनसंख्या में 10% तथा स्त्रियों की जनसंख्या में 8% वृद्धि हुई। पूरी जनसंख्या में 9 प्रतिशत की वृद्धि हुई। उस शहर में पुरूषों की  वर्तमान जनसंख्या क्या है ?
  1. 4400
  2. 4000
  3. 4600
  4. 4800
  5. 5200
SOL :
http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/148664311829599.jpg
Present male / वर्तमान पुरुषों की जनसंख्या
= http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/148664317771517.jpg

7. In a mixture of milk & water the ratio of milk & water is 5:7 . if 12 liter mixture is drawn and 42 litres of water is added to it then the ratio becomes 3:7 . What is the difference between amount of water and milk in initial  mixture.

किसी मिश्रण में दूध तथा पानी का अनुपात  5:7 है, यदि 12 लीटर मिश्रण निकाल कर इसमें 42 लीटर पानी मिला दिया जाए तो यह अनुपात 3:7 हो जाता है। प्रारम्भिक मिश्रण में पानी और दूध की मात्रा का अन्तर ज्ञात करें ?
  1. 20 litre
  2. 30 litre
  3. 45 litre
  4. 32 litre
  5. 21 litre
Sol :
Alligation,
5/12                              0
                  3/10
3/10                :                         7/60
18                    :7
Added water =42 litre
Now, 7 = 42
       18 =108
Initial quantity of mixture=108+12 litre
Required difference = 240/12 = 20 litre

8. Naimish invested a certain amount at the rate of 9 p.c.p.a. for 5 years and obtained simple interest of Rs. 4275. If the same amount is invested at the same rate of interest for 2 years, what will be compound interest at the end of 2 years?

नैमिष  ने 9 प्र.श.प्र.व. की दर से 5 वर्ष के लिए एक राशि का निवेश किया और 4275 रू. साधारण ब्याज पाया । यही राशि इसी ब्याज दर पर 2 वर्ष के लिए निवेशित की होती तो उसे 2 वर्ष के अंत में कितना चक्रवृद्धि ब्याज मिलता ?
  1. 1786.95
  2. 1796.96
  3. 1685.95
  4. 1780.95
  5. 1781.95
Sol :
http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/14866604701184.jpg

9.In a building there are three gate. A man has to give one third of what he have and 1000 Rs. more at first two gates and one fifth with 4000 at the third gate. If now he have nothing left with him, find the amount he brought with himself in the start?
एक बिल्डिंग में तीन दरवाज़े है | एक व्यक्ति को अपने पास रखी  हुई धनराशी का एक तिहाई हिस्सा और 1000 रू देना होता है पहले दो दरवाज़े पर और तीसरे दरवाज़े पर उससे एक पंचमस और 4000 रू देने होते है , यदि अब उसके पास कुछ भी शेष नहीं बचता हो तो उसके पास कुल कितनी धनराशी प्रारंभ में थी ?
  1. 15000
  2. 12000
  3. 10000
  4. 8000
  5. 18000
Sol : http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/148666077832924.jpg

10.The average weight of a group of 6 people is decreased by 2 kg when a person weighing 90 kg is replaced by a new person. If this new person is again replaced by another person weighing 30 kg less then the new person. What is the total change in the average weight of the group?

एक 6 लोगों के समूह की औसम आयु  में 2 किग्रा की कमी आ जाती है जब एक व्यक्ति 90 किग्रा के स्थान पर अन्य नया व्यक्ति आ जाता है | यदि इस नये व्यक्ति को इससे 30 किग्रा कम वजन वाले व्यक्ति से बदल दिया जाये तो  समूह के औसत वजन मे क्या परिवर्तन आयेगा?

  1. 5
  2. 7
  3. 8
  4. 6
  5. 11
Sol : http://onlinespeedtest.mahendras.org/Images/148666190211097.jpg
5+2=7 kg

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.