mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 27 September 2017

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 26 -09 - 17



1.A milkman buy some quantity of milk at Rs. 10 per litre and mix 5 litre of water in it. He sells the mixture at the rate of Rs 12 per litre and makes a profit of 50%. Find the quantity of mixture sold by milkman? 

एक दूधवाला दूध की कुछ मात्र 10 रू प्रति लीटर की दर से खरीदता हैं और इस में 5 लीटर पानी मिला देता हैं |वह इस मिश्रण को 12 रू प्रति लीटर की दर से बेचता हैं और उसे 50% का लाभ होता हैं | ज्ञात कीजिये दूधवाले ने मिश्रण की कितनी मात्र बेची ? 


  1. 20 
  2. 25 
  3. 30 
  4. 32 
CND 

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17

2.A man sold two articles each for Rs. 2500. If he get a profit of 20% on one article find the profit percent of second article so that he makes an overall profit of 50%? 

एक व्यक्ति दो वास्तु में प्रत्येक वास्तु को 2500 रू में बेचता हैं | यदि वह एक वास्तु को 20% लाभ पर बेचे तो दूसरी वास्तु को कितने प्रतिशत लाभ पर बेचने से उसे कुल लाभ 50% का होगा ? 
  1. 100% 
  2. 80% 
  3. 75% 
  4. 70% 
CND 

Sol : Required ans is 100% 

3.In a group of student 22 like Maths, 25 like Science and 17 like English. 7 students like only Science and English, 8 student like only Maths and Science, 6 student like only Maths and English. 2 student like all the three subject. Find the number of student in the group? 

एक छात्रों के समहू में 22 छात्र गणित को पसंद करते हैं , 25 छात्र विज्ञान को पसंद करते हैं और अंग्रजी को पसंद करते हैं | 7 छात्र केवल विज्ञान और अंग्रजी को पसंद करते हैं , 8 छात्र केवल गणित और विज्ञान को पसंद करते हैं , 6 छात्र केवल गणित और अंग्रजी को पसंद करते हैं एवं 2 छात्र सभी विषयों को पसंद करते हैं |ज्ञात कीजिये समहू में कुल कितने छात्र हैं ? 

  1. 39 
  2. 62 
  3. 87 
  4. 99 
  5. Data inadequate 

Sol : data inadequate 

4. A box contain 5 Red, 4 Blue and 6 Green balls, 3 balls pick randomly from the box. Find the probability that all the three balls are not of same colour? 

एक बॉक्स में 5 लाल , 4 नीली और 6 हरी गेंद हैं , बॉक्स में से 3 गेंद यादृच्छया निकली गयी | प्रायिकता ज्ञात कीजिये तीनो गेंदे समान रंग की न हो ? 

  1. 421/455 
  2. 34/455 
  3. 34/421 
  4. 23/421 
  5. 432/455 

Sol : IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17

5. A train start 16 minute late from its destination if it travel with 10 km/hr faster than its normal speed then it will be on time at a distance of 80 km. Find the actual speed of the train? 

एक रेल अपने निर्धारित स्थान से 16 मिनट देरी से चलती हैं, यदि वह 10 किमी/घंटे की चाल से तेज़ चले तो 80 किमी की दूरी के बाद ये सही समय पर हो जाती हैं | ट्रेन की वास्तविक चाल ज्ञात कीजिये
  1. 50 km/hr 
  2. 60 km/hr 
  3. 55 km/hr 
  4. 65 km/hr 
  5. 70 km/hr 

Sol : 
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17

6. The difference between the compound interest and simple interest for third year is Rs 125 and the difference for these in second year is Rs 50. Find the rate of interest? 

तीसरे वर्ष के चक्रवृद्धि ब्याज और साधारण ब्याज का अंतर 125 रू है और इनका दूसरे वर्ष का अंतर 50 रू हैं | ब्याज दर ज्ञात कीजिये ? 

  1. 20% 
  2. 25% 
  3. 30% 
  4. 50% 
CND 

Sol : IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17

7. If the mess of hostel A works on no profit and loss, and 20% of each student hostel fee is used for mess. If the hostel fee of per student is Rs 16000. Find the number of students in hostel A? 

यदि छात्रावास A के भोजनालय न लाभ और न हानि पर चलता हैं और प्रत्येक छात्र की छात्रावास की फीस का 20% भाग भोजनालय के लिए उपयोग किया जाता हैं | यदि छात्रावास की फीस 16000 रू प्रति छात्र हैं तो छात्रावास A में छात्रों की संख्या ज्ञात कीजये ? 

  1. 76 
  2. 81 
  3. 90 
  4. 96 
  5. 85 

Sol : Required ans is 81 

8.What will come in place of question mark (?) in the following number series? 

निम्न संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?

4 3 4 7 15 ? 

  1. 31 
  2. 35 
  3. 39 
  4. 44 
  5. 48 

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17

9. What will come in place of question mark (?) in the following number series? 

निम्न संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?

7 5 7 17 63 ? 

228 
269 
296 
309 
325 

IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17

10. A vessel contain some litres of pure milk. If 25 litre of water is added to the vessel, then ratio between milk and water becomes 12:5, 17 litres of mixture is drawn from the vessel and 10 litre of water is added to the mixture. Find the new ratio between milk and water.

एक बर्तन में कुछ लीटर शुद्ध दूध हैं | यदि इसमें 25 लीटर पानी मिला दिया जाए तो बर्तन नें दूध और पानी का अनुपात 12 : 5 हो जाता हैं , इसमें से 17 लीटर मिश्रण निकाल कर 10 लीटर पानी मिला दिया जाए तो दूध और पानी का अनुपात ज्ञात कीजिये ? 

  1. 8 : 5 
  2. 5 : 8 
  3. 6 : 5 
  4. 5 : 6 
  5. CND 

Sol : 5 ratio = 25 litre
12 ratio = 60 litre
60 – 12 : 25-5+10 = 8 : 5 

11. Ratio between the heights of two cylinders are 3:5 and the ratio of their volumes are 27:80. Find ratio between their radius? 

दो बेलन की ऊँचाई का अनुपात 3 : 5 हैं , उनके आयतनों का अनुपात 27 : 80 हैं | तो उनकी त्रिज्यो का अनुपात ज्ञात कीजिये 

  1. 9 : 16 
  2. 16 : 9 
  3. 3 : 4 
  4. 4 : 3 
  5. 9 : 20 

Sol : 
IBPS PO Quiz : Quantitative Aptitude | 27 -09 - 17



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.