mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 30 August 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 08 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 25 - 08 - 17



1.If a and b are positive quantities and SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 30 - 08 - 17which of the following is true
यदि a और b धनात्मक राशियाँ हैं और SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 30 - 08 - 17तो ज्ञात कीजिये कौनसा कथन सत्य हैं 



A. x < y >z

B. x > y > z

C. x > y < z

D. x < y < z

Answer:
B.      x > y > z

If / यदि (a2+b2)3 = (a3+ b3)2  then/ तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 30 - 08 - 17

A. –0.33

B. –0.25

C. 0.66

D. 0.20

Answer:

C. 0.66 

3.Line 2x + y = 3 and 3x - 2y = 1 meets X-axis at two two points. Find the distance between these points? 

रेखा 2x + y = 3 और 3x - 2y = 1 X-अक्ष को 2 बिन्दुओ पर मिलती हैं | इन बिन्दुओ के बीच की दूरी ज्ञात कीजिये ? 

A.1 units / इकाई 

B.2 units / इकाई 

C.√5/3 units / इकाई 

D.2 / 3 units / इकाई 

Answer:

A.1 units / इकाई 
4.If / यदिSSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 30 - 08 - 17and / और SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 30 - 08 - 17then / तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 30 - 08 - 17= ? [assuming / माना जाये SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 30 - 08 - 17

A. 0 

B.1 

C.– 1 

D.2 

Answer:

D.2 

5.   If / यदि cosec θ - sin θ = a and sec θ - cos θ = b , then the value of / a2 b2 ( a2 + b2 + 3)  (0o< θ <90 span="">o) तो मान ज्ञात कीजिये |


A. 0

B. 1

C. – 1 

D. 2

 Answer:

A. 0 

6.The angle of elevation of the top of a tower from a point A on the ground is 30o. On moving a distance of 20 m towards the foot of the tower to a point B, the angle of elevation increase to 60o.The height of the tower is-

समतल पर स्तिथ किसी बिंदु A से टावर के शीर्ष का उन्नयन कोण 30o हैं | टावर के पद की ओर 20 मी. चलने पर उन्नयन कोण 60o हो जाता हैं | टावर की उचाई ज्ञात कीजिये ? 

A.10√3 

B.20√3 

C.5√3 

D.15 

Answer:

A.10√3 

7.Two chords PQ and RS of circle whose center is O, Meets at point T and ∠POR = 60o,∠QOS = = 50o, then the value ∠QTS is- 


केन्द्र "O" वाले वृत्त की दो जीवाए PQ एंव RSएक दूसरे को T पर मिलती है , एंव∠POR =  60o,∠QOS =  50oतो ∠QTS का मान ज्ञात कीजिए ?

A.    55o

B.     45o

C.     75o

              D   90o


Answer:

A.    55o 

8.A person bought some oranges worth Rs. 24 from each of the five market at Rs. 1, Rs. 1.20, Rs. 1.60, Rs. 2 and Rs. 2.40 per orange respectively. What is the average price of an orange?

एक व्यक्ति पांच बाजारो से, प्रत्येक से 24 रूपए के संतरे क्रमशः 1रू., 1.20 रू., 1.60 रू., 2 रू. और 2.40 रूपए प्रति संतरा की दर से खरीदता है। एक संतरे का औसत मूल्य क्या है? 

A. 1.50 

B.1.48 

C.1.45 

D.1.44 

Answer:

B.1.48 


9.A man, a woman, and a boy can do a work in 3 days, 4 days and 12 days respectively. How many boys should help a man and a woman to do the same piece of work in ¼ day?

एक पुरूष, एक महिला और एक लड़का एक कार्य को क्रमशः 3 दिन, 4 दिन और 12 दिनों में पूरा कर सकते है। कितने लड़कों की सहायता से एक पुरूष और एक महिला उसी काम को ¼ दिन में पूरा करेगें? 

A.37 

B.40 

C.41 

D.47 

Answer:

C.41 

10.The sum of present ages of father and son is 48 years. If after 6 years, father's age will be four times the son's age, what will be father's present age?

पिता और पुत्र की वर्तमान आयु का योगफल 48 वर्ष है। यदि 6 वर्ष पश्चात्, पिता की आयु पुत्र की आयु की चार गुनी हो जायेगी तो पिता की वर्तमान आयु क्या है? 

A.40 

B.42 

C.45 

D.48 

Answer:

B.42 



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.