mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 24 August 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 24 - 08 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 21 - 08 - 17


In the given figure above, YAX is a tangent to the circle with centre O. If SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 24 - 08 - 17 700. and SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 24 - 08 - 17=400, then what is SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 24 - 08 - 17 equal to ?

ऊपर दिए गए चित्र में, YAX उभयनिष्ठ है वृत्त के जिसका केंद्र O है। यदि 700,=400, तो का मान क्या होगा? 


(A )200(B) 500 (C) 300 (D) 400 

Ans. (C) 

2.. What is the value of cos 00+ cos 10 + ……….+ cos1800 ?

 cos 00 +  cos 10 + ……….+ cos1800  मान ज्ञात कीजिये?

(A )2 (B) 1 (C) 0 (D) -1 

Ans. (C) 

3. If SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 24 - 08 - 17

यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 24 - 08 - 17 है तो मान SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 24 - 08 - 17क्या होगा? 

(A )1 (B) 2 (C) -1 (D) 0 

Ans. (D) 

4.The difference between the compound interest and simple interest of a certain sum of amount is rupees 256.40 for 4 years at 10% rate per annum. Find the sum of money? 

किसी धन पर 10 % वार्षिक दर से 4 वर्ष के चकर्वृद्धि तथा साधारण ब्याज का अंतर रु 256.40 है तो मूलधन क्या है? 

4000 (B) 4500 (C) 40000 (D) 6000 

Ans. (A) 

5.A bag contain 25 paisa, 10 paisa and 5 paisa coin are in the ratio 2 : 3 : 5. If the amount in the bag is Rs. 105 find the number of coins of 5 paisa? 

एक बैग में 25 पैसे , 10 पैसे एवं 5 पैसे के सिक्के 2 : 3 : 5 के अनुपात में है यदि थेले में कुल 105 रु है तो 5 पैसे के सिक्को की संख्या क्या होगी ? 

(A )50 (B) 200 (C) 300 (D) 500 

Ans. (D) 

6.55000 is divived among A, B and C in such a way that B gets 2.5 times of A, and one-third of C. Then find the share of B? 

55000 रु. को A , B और C में इस तरह से विभाजित किया जाता है B को A का 2.5 गुना तथा C का एक तिहाई भाग मिलता है, तो B का भाग होगा ? 

(A )12,500 (B) 10,000 (C) 13,000 (D) 25,000 

Ans. (A) 

7. Ram is 30 years younger to his uncle at present. Five years ago , ram age is one- fourth of his uncle age , find Ram’s uncle age after 5 years ? 

राम आज अपने चाचा से 30 वर्ष छोटा है। पांच वर्ष पहले राम की आयु उसके चाचा से एक -चौथाई थी। आज से 5 वर्ष बाद राम के चाचा की आयु कितनी होगी ?
(A )60 years (B) 45 years (C) 50 years (D) none of these 

Ans. (C) 

8.The average age of 20 boys is 14 years. A boy who is 16 years old left them and one new boy replace him. Then the average become 13.8 years. Find the age of new boy? 

20 लड़को की औसत आयु 14 वर्ष है 16 वर्ष का एक नया लड़का उन्हें छोड़कर चला जाता है और नया लड़का उसके स्थान पर आ जाता है यदि अब उनकी औसत आयु 13.8 वर्ष हो तो नए लड़के की आयु कितनी है ? 

(A )13 years (B) 12 years (C) 11 years (D) 15 years 

Ans. (B) 

9.A man eats 98 chapattis of diameter 6 inches. Then how many chapattis he can be eaten having a diameter of 42 inches? 

एक व्यक्ति 6 इंच व्यास की 98 रोटी खा लेता है वह 42 इंच की कितनी रोटी खा लेगा? 

(A )14 (B) 4 (C) 6 (D) 2 

Ans. (D) 

10. Two unbiased dice are thrown at random . find the probability the sum is less than 9? 

दो पासो को एक साथ फेंका जाता है दोनों संख्याओ का योग 9 से कम हो इसकी क्या प्रायिकता होगी ? 

(A )15/18 (B) 13/18 (C) 5/18 (D) 14/18 

Ans. (B) 

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.