mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 10 August 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 10 - 08 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 02 - 08 - 17

1. If x = 2015, y = 2014 and z = 2013, then value of x2+y2 +z2 – xy – yz – zx is 

यदि x = 2015, y = 2014 और z = 2013 हो तो x2+y2 +z2 – xy – yz – zx का मान है- 



SOL :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17

2. A hemispherical bowl of internal radius 15 cm. contains a liquid. The liquid is to be filled into cylindrical-shaped bottles of diameter 5 cm. and height 6 cm. The number of bottles required to empty the bowl is-

एक अर्धवृत्त कटोरा है जिसमें तरल पदार्थ भरा है और उसकी आन्तरिक त्रिज्या 15 सेमी. है। उस तरल पदार्थ को 5 सेमी. व्यास और 6 सेमी. ऊँचाई वाली बेलनाकार बोतलों में भरा जाता है। उस कटोरे को खाली करने के लिए कितनी बोतलों की आवश्यकता होगी? 

  1. 20 
  2. 30 
  3. 60 
  4. 50 

SOL :

 Solution
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17

3. Two circle C1 and C2 touch each other internally at P. Two lines PCA and PDB meet the circles C1 in C, D and C2 in A, B respectively. If ∠BDC = 120o, then the value of ∠ABP is equal to -

दो वृत्त A1 और B2 एक-दूसरे को आन्तरिक स्तर पर P पर छूते है। दो रेखाएं PCA और PDB क्रमशः वृत्त C1 को C, D पर और वृत्त C2 को A, B पर मिलती है। यदि ∠BDC = 120o तो ∠ABP का मान बताएं। 

  1. 30
  2. 60 
  3. 90 
  4. 120 

SOL ;

60

4. DE is a tangent to the circumcircle of ΔABC at the vertex A such that DE||BC. If AB = 17 cm., then the length of AC is equal to -

ΔABC परिवृत्त में DE रेखा A शीर्ष बिन्दु पर इस प्रकार स्पर्श करती है कि DE||BC यदि AB = 17 सेमी. तो AC की लम्बाई किसके बराबर होगी? 

  1. 15 cm/सेमी 
  2. 17 cm/सेमी 
  3. 19 cm/सेमी 
  4. 13 cm/सेमी 

SOL :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17
\ OA = OB = OC
\ AB = BC = AC
\ AC = 17 cm / lseh- 

5. The distance between the centres of two circles with radii 9 cm. and 16 cm. is 25 cm. The length of the segment of the tangent between them is -

दो वृत्त, जिनकी त्रिज्या 9 सेमी. और 16 सेमी. है, के केन्द्रों के बीच की दूरी 25 सेमी. है। उनके बीच स्पर्श रेखा खण्ड की लम्बाई ज्ञात कीजिए। 
  1. 12 cm/सेमी 
  2. 18 cm/सेमी 
  3. 24 cm/सेमी 
  4. 21 cm/सेमी 

SOL : 
Length of tangent / स्पर्श रेखा की लम्बाई = 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17
=24 cm/सेमी 

6. A, B, C, D be the angles of a quadrilateral. If they are concyclic, then the value of cos A + cos B + cos C + cos D is -

A, B, C, D चतुर्भुज के कोण है। यदि वे एक वृत्तीय हो तो cos A + cos B + cos C + cos D का मान बताएं। 

  1. – 1 

SOL :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17
7. If / यदि tan θ =SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17, then find the value of /तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17 का मान ज्ञात कीजिये? 
1/21 
2/21 
4/21 
8/21 

SOL :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17

8. The digit in unit's place of the product 49237 × 3995 × 738 × 83 × 9 is
49237 × 3995 × 738 × 83 × 9 के गुणनफल का इकाई के स्थान का अंक बताएं। 


SOL :
9.If / यदि SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17 and / औरSSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17 then / तो SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17

  1. 990 
  2. 970 
  3. 1000 
  4. 1100 

SOL: 

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17

10. If the common factor of y2+by+c and y2 + my + n is (y + a), then the value of a is? 

यदि y2+by+c और y2 + my + n का उभयनिष्ठ गुणनफल (y + a) हैं, तो a का मान ज्ञात कीजिये ? 
  1. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17
  2. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17
  3. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17
  4. SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17

SOL: 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 10 - 08 - 17

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.