mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 3 August 2017

SSC Quiz | General Studies | 03-08-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams

SSC Quiz | General Studies | 01-08-17





Q1.The fastest growing plant is? 

a. Eucalyptus

b. Rose 

c. Banyan

d. Banana

Ans-a

Q2. Insulin is a

(a) vitamin

(b) Lipid

(c) Hormone

(d) Enzyme


Ans-c

Q3. What is the popular name of the baking soda?

A) Calcium carbonate 

B) Magnesium carbonate 

C)Sodium bi-carbonate

D) Potassium carbonate

Ans-c

4. Which year did India hosted and participated in Asian games for the first time?

A) 1923

B) 1951

C) 1930

D) 1933

Ans-b

5. Who founded the Prarthana Sabha ? 

a. Atmaram Pandurang 

b. Maharaja Todarmal

c. Jai Singh II

d. Aurangzeb

Ans-a

Q6. Which of the following dam is not built on the bank of Krishna River? 

a. Nagarjuna Sagar Dam 

b. Prakasham Barrage

c. Bhakra Dam 

d. Almatti dam 

Ans -c

Q7. Which river is built on the Srisailam dam? 

a. Ganges 

b. Kaveri

c. Krishna 

d. Sutlej 

Ans-c

8. Which planet is also called a blue planet?

A) Venus 

B) Jupiter 

C) Mars 

D)Earth 

Ans-d

9. 1st Indian woman awarded an Olympic medal 

a. Karnam Malleswari 

b. Lata kulkarni

c. Sakshi malik

d. Dipa Karmakar

Ans-a

10. The Number of official languages in India. 

a. 22

b. 24

c. 23

d. 19

Ans-a






0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.