mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 16 August 2017

IBPS RRB Quiz : Quantitative Aptitude | 16 -08 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
IBPS RRB Quiz : Quantitative Aptitude | 16 -08 - 17



1. In how many different ways can the letters of the word "STUDENT" be arranged? 

1. 5040

2. 2520

3. 1440

4. 720

5. None of these

SOL : Reqd. no. of ways = 7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1 = 5040/2 =2520

2. A bag contains 4 white, 5 red, and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red is.


1. 2/91

2. 4/91

3. 9/91

4. 11/91

5. None of these

Sol : 2/91

3. What will be the compound interest accrued on an amount of Rs. 10,000 at the rate of 20 p.c.p.a. in two years if the interest is compounded half-yearly?


1. 4864

2. 4921

3. 4641

4. 5171

5. None of these

Sol : 4641


4. The sum of seven consecutive even numbers of set A is 378. What is the sum of a different set of four consecutive number whose lowest number is 23 less than the mean of set A?


1. 144

2. 136

3. 132

4. 128

5. 130

Sol : 130

5. The age of the mother is 30 years more than his son's age. Ten years hence the mother's age will become three times the son's age. What is the age of son?

1. 6 years

2. 8 years

3. 7 years

4. 4 years

5. None of these

Sol : 5 years


6. The product of one third of a number and 150% of another number is what percent of the product of the original numbers?

1. 60%

2. 50%

3. 75%

4. 70%

5. 80%

Sol : 50%


7. Ravi could get equal number of Rs. 55, Rs. 85 and Rs. 105 ticket for a movie. He spend Rs. 3920 for all the tickets. How many of each did he buy?

1. 15

2. 18

3. 16

4. 26

5. 19

Sol: 16

8. What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 1 4 27 ? 3125 46656

1. 625

2. 125

3. 256

4. 425

5. 526

Sol : 256

9. What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 

4 ? 369 513 634 734
1. 216

2. 196

3. 184

4. 178

5. None of these

Sol : 196

10. A 160 m. long train crosses a 146 m. long platform in 20.4 seconds. What is the speed of the train?
1. 45 km./hr.

2. 60 km./hr.

3. 54 km./hr.

4. 68 km./hr.

5. None of these

Sol : 54 km./hr.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.