mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 15 August 2017

IBPS RRB Quiz : Quantitative Aptitude | 15 -08 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
IBPS RRB Quiz : Quantitative Aptitude | 11 -08 - 17




1.   A person sitting in a train can count 21 telephone posts in 2 minutes. If they are known to be 50 m. part, then at what speed is the train traveling?

1. 15 km/hr

2. 30 km/hr

3. 45 km/hr

4. Can’t be determined

5. None of these

Sol: Speed of train is 30km/hr.


2. There are 5 white and 6 green balls in a bag. If 5 balls are drawn randomly what is the probability that 3 are white and 2 are green?

1. 13/18

2. 14/81

3. 25/77

4. 26/77

5. 19/77

Sol: required probability = 25/77

3. Khushboo bought the bangles of equal number of Rs. 35 per piece, Rs. 48 per piece and Rs. 8 per piece. She spends total Rs. 1638 on all types of bangles. How many bangles did she buy of each type?

1. 12

2. 18

3. 14

4. 15

5. 20

Sol : Required bangles is 18

4. The average of two numbers is 62. If 2 is added to smaller number, the ratio of numbers becomes 1 : 2. What is the difference between the numbers?

1. 44

2. 40

3. 84

4. 24

5. 30

Sol: Required difference = 84 – 40 = 44

5. The denominator of a fraction is 3 more than the numerator. If numerator is increased by 7 and denominator is decreased by 2 the resultant is 2. What is the sum of numerator and denominator of that fraction?

1. 5

2. 13

3. 17

4. 19

5. 20

Sol : Required sum is = 5 + 8 = 13 

6. The sum of the salary of three persons A, B and C is Rs. 72000. They spend 80, 85 and 75 percent of their salary respectively. If the ratio of their savings is 8 : 9 : 20, what is A’s salary?

1. Rs. 20000

2. Rs. 16000

3. Rs. 22000

4. Rs. 18000

5. None of these

Sol : Salary’s of A = 16000

7. What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

4 12  ?  576 27648

1. 60

2. 36

3. 48

4. 24

5. 38

Sol : 4 × 12 = 48
12 × 48 = 576
48 × 576 = 27648

8. A alone can complete a piece of work in 12 days. Work done by B alone in one day in half of the work done by A alone in one day. In how many days can the work be completed if A and B work together? 

1. 10 days

2. 12 days

3. 16 days

4. 15 days

5. 8 days

Sol : Required days = 8 days 

9. What will be the area of 1.5 metre wide garden developed around all the four sides of a rectangular field having area equal to 300 square metres and breadth equal to three fourth of the length? ( in meter square ) 

1. 144

2. 164

3. 114

4. 112

5. 120

Sol : Required area = 114

10. A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C out of a total profit of Rs. 35000, A receives. 

1. Rs. 8400

2. Rs. 11900 

3. Rs. 13600 

4. Rs. 14700 

5. Rs. 13700

Sol : Required answer is = Rs 14700

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.