mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 17 August 2017

Bank Quiz: Computer Knowledge | 17 -08-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
Bank Quiz: Computer Knowledge | 08 -08-17



1. Which of the following is not a class of computers based on size?

A) Mainframe Computers

B) Mini Computers 

C) Micro Computers

D) Super Computers

E) None of these

2. Who invented EDSAC?

A) John v. Neumann

B) J.P. Eckert and John Mauchley

C) Maurice Wilkes

D) Howard Aiken

E) None of these

3. EEPROM stands for

A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory

B) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory

C) Easily Erasable Programmable Read Only Memory

D) Easily Erasable Programmable Read Only Memory

E) None of these

4. Which of the following is a class of computers based on model?

A) Digital Computer

B) Hybrid Computers 

C) Analog Computers

D) AT Computers

E) None of these

5. What are the computers called that performs calculations and comparisons usually in the binary numbering system? 

A) Analog Computers

B) Digital Computers

C) Hybrid Computers

D) None of above

E) All of these

6. ASCII stands for

A) American Standard Code for Information Interchange

B) American Scientific Code for International Interchange 

C) American Standard Code for Intelligence Interchange 

D) American Scientific Code for Information Interchange

E) None of these

7. The data recording format in most of the modern magnetic tape is

A) 7-bit ASCII

B) 7-bit EBCDIC 

C) 8-bit ASCII

D) 8-bit EBCDIC

E) None of these

8. Why ABC computer is called so?

A) Because it was developed by Atanasoff and Berry

B) Because it was thought to be the first computer so named with first alphabets of English

C) Both of above are the reason to name the computer ABC 

D) None of above are true

E) None of these

9. Who designed the first electronics computer- ENIAC?

A) Von Neumann

B) Joseph M Jacquard

C) J. P. Eckert and J. W. Mauchly

D) All of above

E) None of these

10. Central Processing Unit is combination of

A) Control and storage

B) Control and output unit

C) Arithmetic logic and input unit

D) Arithmetic logic and control unit

E) None of these


Answers:-

1-D 

2-C 

3-A 

4-D 

5-B 

6-A 

7-D 

8-B 

9-C 

10-D





0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.