mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 14 August 2017

Bank Quiz: Computer Knowledge | 14 -08-17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
Bank Quiz: Computer Knowledge | 08 -08-17



1. Which of the following is not a feature of first generation computers

A) They used vacuum tubes or valves as main electronic component

B) They consumed lots of electricity and produced excessive heat

C) They used machine language and assembly language to program the machine

D) None of above

E) All of these

2. CAD stands for

A) Computer aided design

B) Computer algorithm for design 

C) Computer application in design 

D) All of the above

E) None of these

3. Which of the following memories has the shortest access times?

A) Cache memory

B) Magnetic bubble memory

C) Magnetic core memory

D) RAM

E) None of these

4. A small or intelligent device is so called because it contains within it a_____

A) Computer

B) Microcomputer 

C) Programmable

D) Sensor

E) None of these

5. Which of the following is not a primary storage device?

A) Magnetic tape

B) Magnetic disk

C) Optical disk

D) All of above

E) None of these

6. Who invented Analytical engine?

A) Blaise Pascal

B) George Bool

C) Charles Babbage

D) Dr. Herman Hollerith

E) None of these

7. CPU speed of a personal computer is

A) 32 KIPS

B) 100 KIPS 

C) 1 MIPS

D) None of these

E) All of these

8. Circular division of disks to store and retrieve data are known as

A) Tracks

B) Sectors

C) cycles

D) Rings

E) None of these

9. Which statement is valid?

A) 1KB = 1024 bytes

B) 1 MB=2048 bytes

C) 1 MB = 1000 kilobytes

D) 1 KB = 1000 bytes

E) None of these

10. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is:

A) 0

B) 1

C) 1 or 0

D) 3

E) None of these


ANSWERS

1-C 

2-A 

3-A 

4-D 

5-D 

6-C 

7-B 

8-A 

9-A

10-A

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.