mahendras Previous Year Quant Questions | 15.07.2017 | Daily Current Affairs, IBPS RRB, IBPS PO, IBPS Clerk, Govt. Job Alert, Bank PO, SSC, Online Test

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 15 July 2017

Previous Year Quant Questions | 15.07.2017

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
Previous Year Quant Questions | 15.07.2017


Previous year questions give guidance to us and provide a base for the preparation of any competitive exam. It is always good to have an experience of how the level of exam varies from year to year. For every subject like in Quantitative Aptitude, we come to know the pattern of questions must be followed to prepare the examination.


1. Three examiner Manish, Puneet, Ajay are evaluating answer script of a subject. Manish is 40% more efficient than Puneet, who is 20% more efficient than Ajay. Manish takes 10 days less than Puneet to complete the evaluation work. Manish starts the evaluation work and works for 10 days and then Puneet takes over. Puneet evaluates for next 15 days and then stops. In how many days, Ajay can complete the remaining evaluation work?

1.) 8  2.) 7.6  3.) 7.2  4.) 6.5  5.) None of these 

Sol

Ratio of efficiencies of Manish, Puneet and Ajay are 42 : 30 : 25.
Hence, the ratio of time taken by Manish and Puneet = 5 : 7
2 ratio = 10 days
1 ratio = 5 days
1050
Manish = 25 --------- 42
Puneet = 35 ---------- 30
Ajay = 42 ------------ 25
Consider, Ajay will take x days to complete the remaining work

2.The average wages of a worker during 15 consecutive working days was Rs.90 per day. During the first 7 days, his average wages was Rs.87/day and the average wages during the last 7 days was Rs.92 /day. What was his wage on the 8th day? 

1.) 96  2.) 97  3.) 95  4.) 98  5.) 93 

Sol

The total wages earned during the 15 days that the worker worked = 15×90 = Rs.1350.
The total wages earned during the first 7 days = 7×87 = Rs. 609.
The total wages earned during the last 7 days = 7×92 = Rs. 644.
Total wages earned during the 15 days = wages during first 7 days + wage on 8th day + wages during the last 7 days.
1350 = 609 + wage on 8th day + 644. 
Wage on 8th day = 1350−609−644 = Rs. 97

3. An experiment succeeds twice as often as it fails. What is the probability that in the next 4 trials there will be three successes?

1.) 2.) 3.) 4.) 5.) None of these
Sol

4. Two men, sitting on the table. One man has 7 eggs and other had 5 eggs. A third man passing by requested them to share their food in return for money. The three of them shared the eggs equally and the third traveller paid the other two a total of Rs 24.Find the difference between the amounts received by first two men?

1.) 12  2.) 18  3.) 8  4.) 9  5.) None of these 

Sol
Total = 7 + 5 = 12 
Each man will get =
Third man pay 24 Rs for 4 eggs
1 egg price = 6
Difference =

5. Three pipes P, Q and R can fill a tank in 6 hours, after working it at together for 2 hours, R is closed and P and Q can fill the remaining part in 7 hours. How much time will R take alone to fill the tank?

(1) 16 hours (2) 14 hours (3) 12 hours (4) 10 hours (5) None of these

Sol
In 2 hour the part filled by all the three pipes =
Remaining part =, which is filled by (P + Q) in 7 hours.
Hence, in 1 hour the part filled by (P + Q) =
since, in 1 hour the part filled by R alone =
Therefore, R alone will fill the bank in 14 hours.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.