mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 13 June 2017

Computer Knowledge Questions | RBI GRADE "B" AND NICL AO 2017 | 13.06.2017

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
 Computer Knowledge Questions | RBI GRADE "B" AND NICL AO 2017 | 12.06.2017

1. Computer is free from tiresome and boardroom. We call it

A) Accuracy

B) Reliability

C) Diligence

D) Versatility

E) None of the above

2. Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?

A) First generation

B) Second generation

C) Third generation

D) Fourth generation

E) None of the above

3. CD-ROM is a

A) Semiconductor memory

B) Memory register

C) Magnetic memory

D) Software

E) None of the above

4. A hybrid computer

A) Resembles digital computer

B) Resembles analogue computer

C) Resembles both a digital and analogue computer

D) Resembles mini computer


E) None of the above

5. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

A) Minicomputers

B) Microcomputers

C) Mainframe computers

D) Super computer

E) None of the above

6. The ALU of a computer responds to the commands coming from

A) Primary memory

B) Control section

C) External memory


D) Cache memory

E) None of the above

7. Chief component of first generation computer was

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) Valves

E) None of the above

8. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n

A) RGB monitor

B) Plotter

C) Ink-jet printer

D) Laser printer

9. What are the stages in the compilation process?

A) Feasibility study, system design and testing

B) Implementation and documentation

C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation

D) A and B

E) None of the above

10. Which of the following IC was used in third generation of computers?

A) SSI

B) MSI

C) LSI


D) Both a and b

D) Both b and c

Answer

1-C 2-C 3-D 4-C 5-C 6-B 7-B 8-B 9-C 10-D


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.