mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 21 April 2017

SSC CGL 2017 | SCIENCE QUIZ | 21.04.2017

Mahendra Guru
SSC CGL 2017 | SCIENCE QUIZ | 21.04.2017


1. Which one among the following components is used as an amplifying device?

A. Transformer

B. Diode

C. Capacitor

D. Transistor



2. The waste management technique that involves the use of micro-organisms to remove or neutralize pollutants from contaminated site is called
A. Bio sensor

B. Bio magnification

C. Bio remediation

D. Bio concentration

3. Name the gas used in preparation of bleaching powder


A. Oxygen

B. Hydrogen

C. Nitrogen

D. Chlorine

4. The space shuttle which took Sunita Williams beyond earth was

A. Challenger

B. Galileo

C. Discovery

D. Voyager-2

5. The complete form of 'IC' in electronics is

A. Internal circuit

B. Independent circuit

C. Integrated circuit

D. Inbuilt circuit

6. Inert gases are

A. Miscible with water

B. Not stable

C. Chemically unreactive

D. Chemically very active

7. In arc welding, Argon is used because of its

A. Low reactivity with metal

B. Ability to lower the melting point of the metal

C. High flammability

D. High calorific value

8. Chemical name of vinegar is

A. Acetone

B. Acetic acid

C. Formaldehyde

D. Ethanol

9. Who among the following is credited with starting the work on plant tissue culture?

A. F.C. Steward

B. P. Maheshwari

C. P.R. White

D. Haberlandt

10. What causes the mottling of the dental enamel?

A. High levels of chlorine in water

B. High levels of nitrate in the water

C. High levels of fluorides in the water

D. High levels of calcium in the water


ANSWER:-

1
D
2
C
3
D
4
C
5
C
6
C
7
A
8
B
9
D
10
C


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.