mahendras SSC CGL 2017 | HISTORY QUIZ | 16.04.2017 ~ Daily Current Affairs,English,SBI PO,IBPS

Sunday, 16 April 2017

SSC CGL 2017 | HISTORY QUIZ | 16.04.2017

 SSC CGL 2017 | HISTORY QUIZ | 16.04.2017


1.Krishna Deva Raya built the krishnaswami temple in Hampi,nwhich is situated in the present state of?

a)Karnataka


b)Calcutta

c)Jammu and Kashmir

d)Kerela

2. Who among the following was defeated by Prithvi Raj Chauhan in the first battle of tarain?

a)Balban

b)Muhammad ghori

c)Mahmud of ghazni

d)Illtutmish

3. Humayun had to run away from india after he was defeated in the battle of?

a)Panipat

b)Gogra

c)Khanwa

d)Kannauj

4. Who among the following was the last delhi sultanate?

a)Sikandar lodhi

b)Daulat khan lodhi

c)Rana sanga

d)Ibrahim lodhi

5.The Famous poet kalidas lived in the court of?

a)Chandra Gupta I

b)Samudra Gupta

c)Kumara Gupta

d)Chandra Gupta

6. Father of Renaissance of western India was….?

a)B.M.Malabari

b)M.G.Ranade

c)R.G.Bhandarkar

d)K.T.Telang

7.Which among the following Chalukyan king performed"Ashwamedha Yajna"?

a)Pulakesin I

b)Pulakesin II

c)Vishnuvardhan

d)Kirtivarman

8.In which the first English Translation of Arthashastra was published?

a)1905

b)1909

c)1915

d)1960

9.The famous king of the sangam age karikala belonged to which dynasty?

a)Cholas

b)Pandyas

c)Cheras

d)Satavahanas

10.Which Satavahana ruler was a contemporary of Nagarjuna, the founder of Mahayana Buddhism?

a)Gautamiputra Satakarani

b) Vashistaputra Pulamayi I

c) Yajanasri Satakarani

d)Satakarni II

ANSWER:-

1.(a) 2.(b) 3.(d) 4.(d) 5.(d) 6.(b) 7.(a) 8.(c) 9.(a) 10.(b)

Share:

Preparing For SSC CGL 2017 ?

LIVE PSS

MAHENDRAS 2 IN 1 APP

DIGI NOTES

BOOSTER

ONLINE E-MICA

DIGI PAGE