mahendras Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 15.04.2017 ~ Daily Current Affairs,English,SBI PO,IBPS

Saturday, 15 April 2017

Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 15.04.2017

  Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 15.04.2017

1. Pipe A can fill a tank completely in 5 hours. However, on account of a leak at the tank, it takes 3 more hours to fill the tank. How long will the leak take to empty the full tank when pipe A is closed?

1. 14 hours 40 min

2. 13 hours 20 min

3. 12 hours 20 min

4. 7.5 hours

5. None

Sol: (2) 13 hours 20 min

2. A shopkeeper marks the price of an article at Rs. 80. What will be the selling price, if he allows two successive discounts at 5 % each? 

1. Rs. 72

2. Rs. 85

3. Rs. 7.2

4. Rs. 72.2

5. None

Sol: (4) Rs.72.2

3. If a, b and c are the sides of a triangle and a2 +b2 +c2 = bc + ca + ab, then the triangle is.

1. Equilateral

2. Right angled

3. Isosceles

4. Obtuse angled

5. None

Sol: (1) Equilateral

4. In two triangles, the ratio of the areas is 4: 3 and that of their heights is 3: 4. Find the ratio of their bases. 

1. 16: 9

2. 9: 16

3. 9: 12

4. 16: 12

5. None

Sol: (1) 16: 9

5. If a wire is bent into the shape of a square, the area of the square is 81 sq. cm. When the wire is bent into a semi-circular shape, the area of the semicircle is

1. 154 cm2

2. 77 cm2

3. 44 cm2

4. 22 cm2

5. None

Sol: (2) 77 cm2

6. The perimeter of a rhombus is 40 m and its height 5 m. Its area is

1. 60 m2

2. 45 m2

3. 55 m2

4. 50 m2

5. None

Sol: (4) 50 m2

7. The radii of two cones are in the ratio 2: 1, their volumes are equal. Find the ratio of their heights.

1. 2: 1

2. 4: 1

3. 1: 8

4. 1: 4

5. None

Sol: (4) 1: 4

8. Find the volume of a pyramid with a rectangular base measuring 8 cm by 6 and height 10 cm.

1. 180 cm3

2. 150 cm3

3. 160 cm3

4. 120 cm3

5. None

Sol: (3) 160 cm3

9. The marked price of a mixie is Rs.1600. The shopkeeper gives successive discount of 10% and x% to the customer. If the customer pays Rs.1224 for the mixie, find the value of x

1. 12%

2. 15%

3. 8%

4. 10%

5. None

S0l: (2) 15%

10. On selling an article for Rs.170, a shopkeeper loses 15%. In order to gain 20%, he must sell that article at rupees.

1. 212.50

2. 240

3. 210

4. 215.50

5. None

Sol: (2) 240





Share:

Maths ka Bahubali | EPISODE 1 | 26.04.2017 | 10 A.M.

LIVE PSS

MAHENDRAS 2 IN 1 APP

DIGI PAGE

DIGI NOTES

BOOSTER

ONLINE E-MICA