mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 12 April 2017

SSC CGL 2017 | HISTORY QUIZ | 12.04.2017

Mahendra Guru
HISTORY QUIZ : 12 -APR -17

1) Which among the following is are works of Kalidas?

a) Ritusamhara

b) Meghaduttam

c) AbhigyanShakuntalam

d) Kumrsambhavam

e) All of these

2) Original name of chanakya was?

a) Vishakadutta

b) Varahamihira

c) Vishnugupta

d) Rajashekhara

3) Quwwat-ul-islam mosque in Delhi was constructed by whom?

a) Md Ghori

b) Balban

c) Qutub-ud-din-aibak

d) Iltutmish

4) In which among the following battles, artillery was used for the first time?

a) First Battle of panipat

b) Third Battle of panipat

c) Second Battle of terrain

d) First Battle of waihind

5) Ghazi malik was the founder and first ruler of which among the following

a) Khilji dynasty

b) Mamluk dynasty

c) Tughalq dynasty

d) Slave dynasty

6) Arrange the following events in the correct order of their chronology?

a)Rowlatt Act

b)Simon commission

c)Quit India movement

d) Civil Disobedience movement 

(1) a-b-d-c 

(2) a-d-b-c
(3)c-b-d-a

(4) a-d-b-c 

7) First indian to use the word SWARAJYA ?

a) Raja Rammohan Roy

b) Bal Gangadhar Tilak

c) Mahatma Gandhi

d) Swami Vivekanand

8) Which among the following was the venue of second Buddhist council?

a) Patliputra 

b) Kashmir

c) Vaishali

d) Bodhgaya

9) Which among the following is not correctly matched?

a) Ashtadhayayi-panini

b) Hitopdesh-vishnu sharma

c) Rajatarangini-Kalhan

d) Yogsutra-Patanjali

10) Which among the following is a correct order of the dynasties of Delhi Sultanate ?

a) Slave-khilji-tughlaq-lodhi

b) Tughalaq-khilji-slave-lodhi

c) Slave-tughalaq-khilji-lodhi

d) Lodhi-khilji-slave-tughlag

ANSWER

(1) E (2) C (3) C (4) A (5) C (6) A (7) B (8) C (9) B (10) A

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.