mahendras Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 20.03.2017 | Daily Current Affairs, IBPS RRB, IBPS PO, IBPS Clerk, Govt. Job Alert, Bank PO, SSC, Online Test

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 20 March 2017

Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 20.03.2017

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 20.03.2017

1. In a group of students, 70% can speak English and 65% can speak Hindi. If 27% of the students can speaks none of the two languages, then what percent of group can speak both the language? 

1. 38% 

2. 62% 

3. 28% 

4. 23% 

5. 30% 

Sol: - students who know both the language = 100 – 27 = 73 – 70 + 65 = 62 

2. A trader marks his goods 20% above C.P. but allows his customers a discount of 10%. The C.P. of a blackboard, which is sold for Rs. 216, is: 

(1) ₹ 200

(2) ₹ 180 

(3) ₹ 108 

(4) ₹ 196 

(5) ₹ 400 

Sol: CP = 100% , MRP = 120% 

SP = 108% = 216

100% = 200 

3. A bus moving at 40 km per hour covers a distance in 6 hours 15 minutes. If it travels the same distance at 50 km per hour how long, will it take to cover the distance? 

(1) 6 hours 

(2) 2 hours 

(3) 4 hours 

(4) 5 hours 

(5) 10 hours 

Sol : required time = 250/50 = 5 hours 

4. How many seconds will a train 120 metres long running at the rate of 36 km/hr take to cross a bridge of 360 metres in length? 

(1) 48 sec.

(2) 2 hours 

(3) 4 hours 

(4) 5 hours 

(5) 10 hours 

5. The sum of five consecutive odd numbers is 575. What will be the sum of next five consecutive odd numbers? 

1. 615 

2. 635 

3. 595 

4. Can’t be determined 

5. None of these 

Sol : Number = 111, 113, 115, 117, 119
Required sum = 121+ 123 +125+ 127+129
= 625 

6. The population of a city is 300000. Out of these, there are 180000 males. 50% population are literate. If 70% males are literate, what is the number of literate females? 

1. 20000 

2. 24000 

3. 30000 

4. 34000 

5. 26000 

Sol : Number of literate female 
= 150000 - 126000
= 24000 

7. In how many different ways can the letters of the word ‘APPRECIATE’ be arranged so that all the vowels always come together. 

1. 21600 

2. 10800 

3. 43200 

4. 32400 

5. None of these 

Sol : total ways = 10800 

8. The price of 4 tables and 3 chairs is Rs. 16500. The price of 2 tables, 2 watches and 2 chairs is Rs. 12000. What will be price of 3 tables and 1 chair? 

1. 8000 

2. 7500 

3. 8500 

4. Cannot be determine 

5. 5000 

Sol : cannot be determine 

9. A shopkeeper sells calculators at the rate of Rs. 250 per calculator and earns 20% commission on each. He sells pens at the rate of Rs. 50 per pen and earns 10% commission on each. If he sells 10 calculators and 5 pens in a day, how much amount will he obtain of commission in 3 days. 

1. 1575 

2. 1445 

3. 1550 

4. 1450 

5. 2450 

Sol : Required amount of commission =
3 (10 × 50 + 5 × 5)
= Rs. 1575 

10. Train -A crosses a pole in 33 seconds and Train-B crosses a pole in 55 seconds. The length of Train-A is three-fourth the length of Train -B. What is the ratio between the speed of Train-A and Train -B? 

1. 5 : 11 

2. 5 : 4 

3. 11 : 3 

4. Can’t be determined 

5. None of these 

Sol : - required ratio = 5 : 4 

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.