mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 25 March 2020

SSC CHSL Quiz : General Awareness | 25-03-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.



1. On which of the following days is World Student Day celebrated?
A. 17 November

B. 15 October

C. 21 February

D. 28 December

1. विश्व छात्र दिवस निम्नलिखित में से किस दिन मनाया जाता है?

A. 17 नवंबर

B. 15 अक्टूबर

C. 21 फरवरी

D. 28 दिसंबर

2. The fluid found outside the nuclear membrane is called_______.

A. Nucleoplasm

B. Cytoplasm

C. Granulocyte

D. Both A and B

2. केन्द्रक झिल्ली के बाहर पाए जाने वाले द्रव को _______ कहा जाता है।

A. न्यूक्लियोप्लाज्म

B. कोशिका द्रव्य

C. कणांकुर

D.   A और B दोनों

3. Which of the following rocks are non-stratified rocks?

A. Sedimentary rock

B. Metamorphic rocks

C. Igneous rocks

D. All of the above

3. निम्नलिखित में से कौन सी चट्टानें गैर-स्तरीकृत चट्टानें हैं?


A. अवसादी चट्टानें

B. रूपांतरित चट्टानें

C. आग्नेय चट्टानें

D. ऊपर के सभी

4. Which instrument is used to measure distance travelled by a vehicle?
A. Odometer

B. Hydrometer

C. Hygrometer

D. All of the above

4. किसी वाहन द्वारा तय की गई दूरी को मापने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?

A. ओडोमीटर

B. हाइड्रोमीटर

C. आर्द्रतामापी

D. ऊपर के सभी

5. Which among the following institution was proposed to fund, coordinate and promote research in the country?


A. National Research Foundation

B. National Research Institute

C. Institute of Research and Development

D. International Research Foundation

5. निम्नलिखित में से किस संस्थान को देश में अनुसंधान के लिए धन, समन्वय और बढ़ावा देने का प्रस्ताव दिया गया था?

A. राष्ट्रीय अनुसंधान फाउंडेशन

B. राष्ट्रीय अनुसंधान संस्थान

C. अनुसंधान और विकास के संस्थान

D. अंतरराष्ट्रीय अनुसंधान नींव

6. Which inert gas is used in the oxygen cylinder?
A. Neon

B. Helium

C. Argon

D. Krypton

6. ऑक्सीजन सिलेंडर में किस निष्क्रिय गैस का उपयोग किया जाता है?


A. नियॉन

B. हीलियम

C. आर्गन

D. क्रिप्टॉन

7. Who declared ‘the only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead’?

A. Swami Vivekananda

B. Mohandas Karamchand Gand

C. Jawahar Lal Nehru

D. None of the above

7. किसने घोषणा की ‘भारत के लिए एकमात्र उम्मीद जनता से है। उच्च वर्ग शारीरिक और नैतिक रूप से मृत हैं '?


A. स्वामी विवेकानंद

B. मोहनदास करमचंद गांधी

C. जवाहरलाल नेहरू

D. इनमे से कोई भी नहीं

8. Who among the following certifies that elections cannot be conducted in the concerned state?

A. President

B. Prime Minister

C. Election Commission

D. Mayer

8. निम्नलिखित में से कौन प्रमाणित करता है कि संबंधित राज्य में चुनाव नहीं हो सकते हैं?

A. राष्ट्रपति

B. प्रधान मंत्री

C. चुनाव आयोग

D. मेयर

9. The Gross National Income (GNI), previously known as ______.
A. Gross National Product

B. Base Erosion and Profit Shifting

C. Gross Domestic Product

D. Goods and Services Tax

9. सकल राष्ट्रीय आय (जीएनआई), जिसे पहले ______ के रूप में जाना जाता था।


A. सकल राष्ट्रीय उत्पाद

B. आधार कटाव और लाभ स्थानांतरण

C. सकल घरेलु उत्पाद

D. वस्तु एवं सेवा कर

10. What is desalination technology?

A. Converts saltwater into freshwater

B. Converts freshwater into saltwater

C. Converts rainwater into potable water

D. Converts vegetable oil into ghee

10. अलवणीकरण तकनीक क्या है?


A. नमक के पानी को ताजे पानी में परिवर्तित करता है

B. ताजे पानी को खारे पानी में परिवर्तित करता है

C. बारिश के पानी को पीने योग्य पानी में परिवर्तित करता है

D. वनस्पति तेल को घी में परिवर्तित करता है

ANSWER-

1. B

2. C

3. A

4. B

5. D

6. B

7. B

8. A

9. A

10. B








0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.