mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 14 February 2020

SSC CGL & CHSL Quiz : General Awareness | 14-02-2020

Priyanka Mahendras




As SSC CGL/CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes are based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.




1. In the context of Cloud Computing, what is the full form of ‘Paas’?

A. Platform as a Service

B. Performance as a Service

C. Payment as a Service

D. Protocol as a Service

1. क्लाउड कम्प्यूटिंग के संदर्भ में, ‘पास’ (Paas) का पूर्ण रूप क्या है?

A. Platform as a Service

B. Performance as a Service

C. Payment as a Service

D. Protocol as a Service

2. Which of the following is NOT one of the tools of Robotic Process Automation?


A. Automation Anywhere

B. Ui Path

C. Power Center

D. Blue Prism

2. निम्नलिखित में से कौन रोबोटिक्स प्रोसेस ऑटोमेशन के उपकरणों में से एक नहीं है?

A. ऑटोमेशन एनी वेयर

B. यू आई पाथ

C. पॉवर सेंटर

D. ब्लू प्रिज्म

3. Dolomite is an ore of which of the following metals?


A. Calcium

B. Strontium

C. Potassium

D. Aluminum

3. डोलोमाइट निम्नलिखित में से किस धातु का अयस्क है?

A. कैल्शियम

B. स्ट्रोंटियम

C. पोटेशियम

D. एल्यूमीनियम

4. In January 2019, which panel was setup by the RBI to suggest measures to strengthen the safety of the digital payments ecosystem in India?
A. Sudha Murthy Panel

B. Nandan Nilekani Panel

C. Raghuram Rajan Panel

D. Urjit Patel Panel

4. जनवरी 2019 में, आरबीआई ने भारत में डिजिटल भुगतान पारिस्थितिकी तंत्र की सुरक्षा को मजबूत करने तथा सुझाव देने के लिए किस पैनल की स्थापना की थी?

A. सुधा मूर्ति पैनल

B. नंदन नीलेकणी पैनल

C. रघुराम राजन पैनल

D. उर्जित पटेल पैनल

5. Which one among the following is not a mixture?
A. Graphite

B. Glass

C. Brass

D. Steel

5. निम्नलिखित में से कौन एक मिश्रण नहीं है?

A. ग्रेफाइट

B. कांच

C. पीतल

D. इस्पात

6. Formula of Formic acid is-

A. CH2O2

B. H2SO4

C. HNO3

D. None of the above

6. फॉर्मिक अम्ल का रासायनिक सूत्र है-

A. CH2O2

B. H2SO4

C. HNO3

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

7. Select the WRONG statement about Uniform Circular Motion (U.C.M)-

A. In U.C.M. linear speed is constant.

B. In U.C.M. linear velocity is constant.

C. In U.C.M. magnitude of angular momentum is constant.

D. In U.C.M. angular velocity is constant.

7. एक समान वृतीय गति (U.C.M) के बारे में गलत कथन का चयन करें -

A. यू.सी.एम. में रैखिक गति स्थिर है।

B. यू.सी.एम.में रैखिक वेग स्थिर है।

C. यू.सी.एम. में कोणीय गति की परिमाण स्थिर है।

D. यू.सी.एम. में कोणीय वेग स्थिर है।

8. Which of the following is NOT included in the excretory system of human being?

A. A pair of kidney

B. A pair of ureters

C. Abdomen

D. Urinary bladder

8. निम्नलिखित में से कौन सा मानव के उत्सर्जन तंत्र में सम्मिलित नहीं है?

A. वृक्क की एक जोड़ी

B. मूत्रवाहिनी की एक जोड़ी

C. उदर

D. मूत्राशय

मनुष्य की उत्सर्जन प्रणाली में उदर सम्मिलित नहीं है।

9. If a particle moves in a circle describing equal angles in equal intervals of time, the velocity vector-
A. remains constant.

B. changes in magnitude only.

C. changes in direction only.

D. changes both in magnitude and direction.

9. यदि कोई कण समय के बराबर अंतराल में समान कोणीय दूरी तय करते हुए घूमता है, तो वेग वेक्टर -


A. स्थिर रहता है।

B. केवल परिमाण में परिवर्तन होता है।

C. की दिशा में केवल परिवर्तन होता है।

D. परिमाण और दिशा दोनों में परिवर्तन होता है।

10. In which year was the Central Board of Revenue Act in India promulgated?

A. 1973

B. 1963

C. 1953

D. 1983

10. भारत में केंद्रीय राजस्व अधिनियम किस वर्ष में प्रवर्तित किया गया था?

A. 1973

B. 1963

C. 1953

D. 1983

Answer-
1) A

2) C

3) A

4) B

5) A

6) A

7) B

8) C

9) C

10) B


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.