mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 14 February 2020

SSC CGL & CHSL Quiz : English Language | 14-02-2020

Swati Mahendras
SSC CGL & CHSL Quiz : English Language | 10-02-2020






As SSC CGL & CHSL notification is out and candidates have started their preparation for this exam. Mahendras also has started special quizzes for this examination. This series of the quizzes is based on the latest pattern of the SSC CGL/CHSL examination. Regular practice of the questions included in the quizzes will boost up your preparations and it will be very helpful in scoring good marks in the examination.


In each of the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/ Direct and mark your answer.

1. I said to my friend, “Can you pick me up after work?”

(a) I asked my friend if he can pick me up after work.

(b) I asked my friend if he could pick me up after work.

(c) I told my friend to pick me up after work.

(d) I told my friend if I could pick him up after work.

2. Suman said to me, “Did you enjoy the Olympic games in London?”

(a) Suman asked me if I had enjoyed the Olympic Games in London.

(b) Suman asked me did I enjoy the Olympic Games in London.

(c) Suman asked me if I enjoyed the Olympic Games in London.

(d) Suman asked me if I was enjoyed the Olympic Games in London.

3. My friend told me, “This is not a good book to read”.

(a)My friend told me that that will not be a good book to read.

(b)My friend told me that this was not a good book to read.

(c)My friend told me that that was not a good book to read.

(d)My friend told me that that is not a good book to read.

4. Dhanya complained, “I am losing weight steadily.”

(a) Dhanya complains that she was losing weight steadily.

(b) Dhanya complained that she was losing weight steadily.

(c) Dhanya complains that she is losing weight steadily.

(d) Dhanya complained that she is losing weight steadily.

5. My mother said, “You have been sleeping for twelve hours.”

(a)My mother said that I had been sleeping for twelve hours.

(b)My mother said that she had been sleeping for twelve hours.

(c)My mother said that I have been sleeping for twelve hours.

(d)My mother said that I was sleeping for twelve hours.

6. Rajan said to Urvashi, “I am going to Kashmir tomorrow.”

(a) Rajan said Urvarshi I and going to Kashmir tomorrow.

(b) Rajan said to Urvarshi that he was going to Kashmir tomorrow.

(c) Rajan told to Urvarshi he was going to Kashmir the next day.

(d) Rajan told Urvarshi that he was going to Kashmir the next day.

7. She said to me, “Have you finished your work?”

(a) She asked me if she had finished my work.

(b) She asked me if she had finished her work.

(c) She asked me if I had finished my work.

(d) She asked me if I have finished my work.

8. “Turn around,” he told her.

(a) He asked to her to turn around.

(b) He asked turn around.

(c) He told her turn around.

(d) He asked her to turn around.

9. He said, “I have been studying in this college for two years.”

(a) He said for two years he studies in that college.

(b) He said that he had been studying in that college for two years.

(c) He said he studies in that college for two years.

(d) He said he had studied in that college for two years.

10. Mary said to Simon, “Sharon and Peter are getting engaged next month.”

(a)Mary told Simon that Sharon and Peter were getting engaged next month.

(b)Mary told Simon that Sharon and Peter are getting engaged next month.

(c)Mary told Simon that Sharon and Peter will be getting engaged next month.

(d)Mary told Simon and Sharon and Peter was getting engaged next month.

ANSWER:

1. (b)

2. (a)

3. (c)

4. (b)

5. (a)

6. (b)

7. (c)

8. (d)

9. (b)

10. (a)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.