mahendras

Subscribe Mahendras Youtube Channel | Join Mahendras Telegram Channel | Like Mahendras Facebook Page | Online Admission

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 15 October 2018

English Language For IBPS PO | 15- 10- 18

Mahendra Guru
English Language For IBPS PO | 15- 10- 18
Dear Aspirants,

As IBPS has released the official notification of the Common Recruitment Process for selection of personnel for Probationary Officer/ Management Trainee posts and the exam is tentatively scheduled to be held in October / November 2018. Looking at the notification, we have now started subject-wise quizzes for the exam. It will include quizzes of all the subjects- Quantitative Aptitude, English, Reasoning and Computer. All these quizzes will be strictly based on the latest pattern of the IBPS PO exam and will be beneficial for your preparations. So, keep following the quizzes which will provide you a set of 10 questions daily. 

Here, we are providing you important questions of English Language for IBPS PO 2018 exam.

Q.1-5. Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F), and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them. 

(A) We are all (hopefully) familiar with the air travel rules. 

(B) Get to the airport two hours before your flight, 

(C) According to pharmacist Nial Wheate in an article you should be taking certain medications 

(D) And leave your knives at home. 

(E) But do you know what medicines you should and shouldn't take when you're on a plane? 

(F) Don't have any liquids in your hand luggage over 1ml, 

(G) When flying could be putting your health at risk. 

Q1. Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement? 

(1) A

(2) D

(3) C

(4) G

(5) B 

Q2. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement? 

(1) E

(2) D

(3) C

(4) A

(5) B 

Q3. Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement? 

(1) A

(2) D

(3) C

(4) F

(5) B 

Q4. Which of the following would be the LAST sentence after rearrangement? 

(1) C

(2) G

(3) G

(4) F

(5) B 

Q5. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement? 

(1) D

(2) G

(3) C

(4) F

(5) B 

Q6-10. Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some questions. 

Tobacco is the only legally available consumer product that has no good use except causing disease, disability and death. In India, there are 27.5 crore tobacco users, that is, every third Indian adult uses some form of tobacco. 

But that said, a blanket ban on tobacco is unlikely. It is an important exportable commodity that brings revenue and foreign exchange. And there are millions of people who earn their livelihood from tobacco. In fact, a key argument from the industry against increasing the size of the pictorial health warnings on tobacco products is that it would ultimately rob tobacco farmers off their livelihood. But there is a constant and willful suppression of an important fact: tobacco doesn’t spare even those earning from it, especially the farmers. 

A very characteristic illness in tobacco growers is Green Tobacco Sickness. It occurs when tobacco workers hand-harvest, cut or load tobacco plants, usually early in the morning or after a rainfall when tobacco plants are covered with moisture. It occurs through exposure of skin to dissolved nicotine from tobacco leaves. Nicotine is a very harmful chemical that not only causes dependence but can directly lead to several systemic illnesses. 

Symptoms of GTS include weakness, headache, nausea, vomiting, dizziness, abdominal cramps, breathing difficulty, abnormal temperature, pallor, diarrhoea, chills, fluctuations in blood pressure or heart rate, and increased perspiration and salivation. Severe cases may require immediate admission and intervention. Even the storage of tobacco in houses was found to lead to higher incidence of nausea, headache and dizziness. 

Most field workers are part of unorganised small-scale set-ups without access to protective clothing, health insurance or even made aware about the risks. Many of these workers also develop respiratory diseases similar to emphysema and end up having altered pulmonary (lung-related) function. They have also been found to have higher incidence of musculoskeletal problems. Tobacco crops require application of pesticides and may result in serious health effects to those handling it. Another associated problem more relevant, mainly in children and family members, is that of third hand exposure i.e. tobacco dust around them. 

Tobacco crop leads to loss of nutrient content of soil that necessitates higher quantity of fertilizers and manure. In addition, curing of tobacco requires large quantities of firewood and results in deforestation as well as environmental pollution. In many areas, farmers have given up paddy and pulses for tobacco. This is impacting the regional food security. Most of the biomass is being diverted for tobacco curing depriving cattle stock of their feed. 

Due to higher requirements of fertilizers, pesticides and fuelwood for growing tobacco crops, farmers require strong financial support. These are generally provided by loan sharks and also at time through bigger tobacco companies. This traps them into a vicious cycle! Anti-tobacco campaigns need to also address farmers and educate them about the ill-effects of handling the crop and encourage them to switch to alternative crops. This is especially important because the domestic and international demand for tobacco is shrinking rapidly. A thought reinforced by a recent report of a Parliamentary committee on Environment and Forests that recommended the promotion of an alternative livelihood in the interest of farmers, environment and the larger society. 

Q6. How many tobacco users have been reported in India as given in the passage? 

1. Every third Indian 

2. 27.5 crore approx 

3. Every third Indian adult 

4. Both 1 and 2 

5. Both 2 and 3 

Q7. A blanket ban on tobacco products is unlikely to happen in India. Why? 

1. It is an important exportable commodity that brings revenue and foreign exchange 

2. Millions of people earn their livelihood from tobacco. 

3. It would ultimately rob tobacco farmers off their livelihood. 

4. 1, 2 and 3 

5. Only 2 

Q8. Which of the following is/ are a characteristic illness in the tobacco growers? 

1. Green Tobacco syndrome 

2. Lung cancer 

3. Throat cancer 

4. Blue berry syndrome 

5. All of the above 

Q9. Which of the following is not a symptom of the green tobacco syndrome as been mentioned in the passage? 

1. Headache, nausea and vomiting. 

2. Heart burn, ulcers and reflux. 

3. Weakness, nausea and dizziness. 

4. Abdominal cramps, breathing difficulty and altered heart rate. 

5. Abnormal temperature and increased perspiration and salivation. 

Q10. Which of the following sentences is/ are true in context to the passage? 

1. Farmers do not require strong financial support to grow tobacco. 

2. Tobacco growth nourishes the soil metallurgical and nutrient content. 

3. Tobacco growers are found to be suffering from musculo-skeletal problems 

4. A blanket ban on tobacco products have been imposed in India 

5. All of the above. 

ANSWERS 

Q1. (2) 

Explanation: The correct sequence of the passage is ‘ABFDECG’, and the passage is based on ‘Air travel rules’. 

Q2. (4) 

Explanation: The correct sequence of the passage is ‘ABFDECG’, and the passage is based on ‘Air travel rules’. 

Q3. (5) 

Explanation: The correct sequence of the passage is ‘ABFDECG’, and the passage is based on ‘Air travel rules’. 

Q4. (2) 

Explanation: The correct sequence of the passage is ‘ABFDECG’, and the passage is based on ‘Air travel rules’. 

Q5. (4) 

Explanation: The correct sequence of the passage is ‘ABFDECG’, and the passage is based on ‘Air travel rules’. 

Q6. (5) 

As given in the first paragraph. 

Q7. (3) 

As mentioned in the second paragraph. 

Q8. (1) 

As mentioned in the third paragraph. 

Q9. (2) 

As mentioned in the fourth paragraph. 

Q10. (3) 

As mentioned in the fifth paragraph. 


Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.