mahendras

IBPS PO 2018 | IBPS Clerk 2018 | IBPS RRB 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RPF SI | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 31 May 2018

SSC CPO : General Intelligence Quiz | 31- 05 - 18

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC CPO : General Intelligence Quiz | 31- 05 - 18
General Intelligence section is to judge your mental as well as the logical ability of thinking, how sharply you think and make an effective decision on a given situation and how fast you can tackle the problem within a given time period. General Intelligence quiz helps you to analyse your preparation level so that you can practice and improve your mistakes for upcoming SSC examination. It is a scoring section for those who know the basic concepts and have the right approach of decision making for solving the problem. Mahendra Guru provides you General Intelligence Quiz for SSC examination based on the latest pattern so that you can practice on the regular basis. It will definitely help you to score more marks in the exam. General Intelligence is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, SSC CPO,  State Level, and other Competitive exams.


You can clear your doubts before an exam. Mahendra Guru also provides you important notes for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavours for your success. You can also study in detail through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel.

Q.1. The average age of brother and his sister is 44 years. The ratio of their ages is 5 : 3 respectively. What is the age of the sister?

भाई और उसकी बहन की औसत आयु 44 वर्ष है। उनकी उम्र का अनुपात क्रमशः 5 : 3 है। बहन की उम्र क्या है?

(a) 55        (b) 33          (c) 40           (d) 34

Q.2. V is one year older than S. S is two years older than K. R is one year older than K. Who is the youngest of all?

V, S से एक साल बड़ा है। S, K से दो साल बड़ा है। R, K से एक साल बड़ा है। सबसे कम उम्र का कौन है?

(a) R          (b) K            (c) V             (d) S

Q.3. R starts walking towards North. After walking 15 metres, he turns towards South and walks 20 metres. He then turns towards East and walks 10 metres. Then, again, he walks 5 metres towards North. How far is he from his starting point and in which direction?

R उत्तर की ओर चलना शुरू करता है। 15 मीटर की दूरी चलने के बाद, वह दक्षिण की ओर मुड़ता है और 20 मीटर की दूरी तय करता है। वह पूर्व की दिशा में मुड़ता है और 10 मीटर की दूरी चलता है। फिर, वह उत्तर की ओर मुड़ता है और 5 मीटर की दूरी चलता है। वह शुरुआती बिंदु से कितनी दूर और किस दिशा में है?

(a) 10 metres, West/10 मीटर , पश्चिम
(b) 5 metres, East/5 मीटर , पूर्व
(c) 5 metres, North/5 मीटर , उत्तर
(d) 10 metres, East/10 मीटर, पूर्व 

Q.4-5. In the following questions, select the term from the given options, which cannot be formed with the letter of the given word./ निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों से उस शब्द का चयन करें, जो दिए गये शब्द के अक्षर से नही बनाया जा सकता है?

Q.4. HETEROGENOUS

(a) REGENT       (b) GENERATE       (c) STORE        (d) ROUTE

Q.5. UNEQUIVOCAL

(a) EQUAL         (b) VOCAL             (c) QUAINT     (d) NAÏVE

Q.6. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right mirror image for the given figure?/ यदि दर्पण को MN रेखा पर रखा जाता है, तो दी गयी आकृति के लिए कौन-सी उत्तर आकृति सही दर्पण प्रतिबिम्ब है?

(a)
 
(b)

(c)

(d)


Q.7-8. Find the missing number from the given alternatives./ दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या ज्ञात करें। 

Q.7.


(a) 52          (b) 40          (c) 36          (d) 71

Q.8.


(a) 04       (b) 11         (c) 02           (d) 14

Q.9. Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below./ उस आरेख को पहचानें जो नीचे दिए गए वर्गों के बीच सर्वश्रेष्ठ संबंध दर्शाता है?
Number, Element, Symbol/ संख्या, तत्व, प्रतीक

(a)

(b)

(c)

(d)


Q.10. If 'Rays' means '÷'; ‘Time’ means '–'; '’Morning' means '+' and 'Weather' means 'x', then
206 Time 150 Rays 15 Weather 40 Morning 16 = ?

(a) 183       (b) - 175        (c) 163          (d) -178 

यदि 'किरण' का अर्थ '÷' है; 'समय' का अर्थ '-' है; '' सुबह' का अर्थ ' +' है और 'मौसम' का का अर्थ 'x', तो-
206 समय 150 किरण 15 मौसम 40 सुबह 16 =?

(a) 183       (b) - 175        (c) 163         (d) -178

ANSWERS-
Q.1. (b)
Brother + Sister/भाई + बहन = 44 X 2
5x + 3x = 88
8x = 88, x = 11
Brother/भाई = 55 years/वर्ष
Sister/बहन= 33 years/वर्ष

Q.2. (b) V > S > R > K

Q.3. (d)


Q.4. (b) The letter A is missing./ अक्षर A लुप्त है।

Q.5. (c) The letter T is missing./ अक्षर T लुप्त है।

Q.6. (c)

Q.7. (b)
21+05-03 = 23
33+11-41 = 03
63+10-33= 40

Q.8. (a)
12 + 23 = 35 = 3+5 = 08
16 + 33 = 49 = 4+9 = 13
11 + 29 = 40 = 4+0 = 04

Q.9. (b) Numbers and symbols are different but both are considered an element./संख्या और प्रतीक अलग हैं लेकिन दोनों को तत्व माना जाता है।

Q.10. (d)
206 – 150 ÷ 15 X 40 + 16
= 206 – 400 + 16
= - 178

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.