mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 14 March 2018

SSC CHSL Quiz : General Intelligence | 14 - 03 - 18

mahendra Guru
SSC CHSL Quiz : General Intelligence | 12 - 03 - 18

General Intelligence section is to judge your mental as well as the logical ability of thinking. How sharply you think and make an effective decision on a given situation and how fast you can tackle the problem within a given time period. General Intelligence quiz helps you to analysis your preparation level so that you can practice and improve your mistakes for upcoming SSC examination. It is a scoring section for those who know the basic concept and have the right approach of decision making for solving the problem. Mahendra Guru provides you General Intelligence Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on the regular basis, it will definitely help you to score more marks in the exam. General Intelligence is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

You can clear your doubts before an exam. Mahendra Guru also provides you an important note for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of General Intelligence.


Q-1: If 20 + 15 = 20 and 64 + 13 = 204, then 59 + 28 = ?

यदि 20 + 15 = 20 और 64 + 13 = 42, तो 59 + 28 = ? 

(1) 154 

(2) 165 

(3) 164 

(4) 124 

Q-2: If + means ÷ , ÷ means - , - means x and x means + then -

40 +8 ÷ 17 x 13 - 8 = ? 

यदि + का अर्थ है ÷ , ÷ का अर्थ है - , - का अर्थ है x और x का अर्थ है +, तो - 

40 +8 ÷ 17 x 13 - 8 = ?


(1) 90 

(2) 37 

(3) 92 

(4) 91 

Q-3: A family has a man, his wife, their three sons and their wives. The family of every son also has 5 son and 2 daughter. Find out the total number of male members in the whole family?

एक परिवार में एक आदमी, उसकी पत्नी, उसके 3 पुत्र और उनकी पत्नियाँ, प्रत्येक पुत्र के परिवार में भी 5 पुत्र और 2 पुत्री होती है पूरे परिवार में कुल पुरूष सदस्य बताईये। 

(1) 17 

(2) 18 

(3) 19 

(4) 9 

Q-4: The bus for Meerut leaves every 43 minutes from the bus depot. The enquiry clerk told a passenger that bus for Meerut left 13 minutes ago, and the next bus will leave at 10:37 a.m. What was the time when enquiry clerk told this-

मेरठ के लिए बस डीपो से प्रत्येक 43 मिनट पर एक बस छूटती है। पूंछताछ क्लर्क ने एक यात्री को बताया कि बस मेरठ के लिए 13 मिनट पहले छूटी और अगली बस 10 : 37 प्रातः छूटेगी। जब पूंछताछ क्लर्क ने यह कहा तब समय क्या था? 

(1) 10:05 

(2) 10:10 

(3) 10:15

(4) 10:07 

Q-5: If 43 + 76 = 54 , 84 + 23 = 38 and 39+ 42= 35 then 46 + 74 = ?

यदि 43 + 76 = 54, 84 + 23 = 38 और 39+ 42= 35 हो तो 46 + 74 = ? 

(1) 52 

(2) 4 

(3) 86 

(4) 32 

Q-6: E, F, G and H are four labours E, works more faster than G. F, works twice as fast as H but less than G. Who work slowest ?

E, F, G और H चार मजदूर है। E,G से तेज काम करता है। F,H से दुगुना तेज काम करता है पर G से कम तेज काम करता है। सबसे धीमे कौन काम करता है? 

(1) E 

(2) F 

(3) G 

(4) H 

Q-7: What is the sum of squares of a number starting from 52 and ending on 58 ?

52 से 58 तक के अंकों के वर्गों का योगफल क्या है ? 

(1) 21203 

(2) 27285 

(3) 20213 

(4) 27256 

Q-8: If 8×13 =77 and 13×48 = 217 then 17×12 = ?

यदि 8×13 = 77 और 13×48=217 हो तो 17×12 = ? 

(1) 291 

(2) 301 

(3) 292 

(4) 119 

Q-9: A fathers age is four times his son's age. If there age's sum is 540, so what is the father's age ?

एक पिता की आयु अपने पुत्र की आयु की चार गुना है। यदि उनकी आयु का योगफल 540 वर्ष है, तो पिता की आयु क्या है ? 

(1) 48

(2) 432

(3) 108

(4) 540 

Q-10: Which number would be subtracted from 2709 to make it a full square? 

2709 को पूर्ण वर्ग बनाने के लिए इसमें से किस सबसे छोटी संख्या को घटाना पड़ेगा? 

(1) 5 

(2) 9 

(3) 69

(4) 56 








ANSWERS:- 

Q.1: (4)

SOLUTION: 20 – 15 = 5×4 =20 
64-13=51×4=204 
59-28=31×4=124 

Q.2: (3) 

SOLUTION: 40 +8 ÷ 17 x 13 - 8 = ? 
40÷8-17+13×8=92 
Q.3: (3) Soln: 1+3+15=19 

Q.4: (4)

SOLUTION : 9:54+43:00 =10:37 
10:07 – 13:00 =9:54 

Q.5: (1) 

SOLUTION:43 + 76 = 54, 4×3+7×6=54
84 + 23 = 38, 8×4 + 2×3=3839+ 42= 35, 3×9+4×2=3546+74=52, 4×6+7×4=52 

Q.6: (4) 

SOLUTION: E>F>G>H 

Q.7: (1) 

Q.8: (2) 

SOLUTION: 8×13 =77 , 82+13=7713×48 = 217 , 132+48=21717×12 = 301 , 172+12 = 301 

Q.9: (2)  

SOLUTION : Son's age/पुत्र की आयु = xFather's age/पिता की आयु = 4xx + 4x = 5405x = 540x =540÷5x= 108 years 
Father’s Age/पिता की आयु = 4x= 4×108= 432 years/वर्ष 

Q.10: (1) 

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.