mahendras

IBPS RRB 2018 | SBI Clerk 2018 | SBI PO 2018 | BOB PO 2018 | SSC CGL 2018 | RPF Constable 2018 | RRB ALP 2018 | RRB Group D 2018 | Rajasthan Constable 2018 | UP Police Constable 2018 | RBI Assistant 2018 | RBI Grade B 2018

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Wednesday, 31 January 2018

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18


In SSC exam quantitative Aptitude section is more scoring and easy if you know the shorts tricks and formulas of all the topic. So, it is important to know the basic concept of all the topic so you can apply the short tricks and solve the question with the new concept in lesser time while giving the quiz. It will help you to score more marks from this section in less time period. Quantitative Aptitude section basically measures your mathematical and calculation approach of solving the question. SSC Quiz Of quantitative Aptitude section helps you to analysis your preparation level for upcoming SSC examination. Mahendra Guru provides you Quantitative Aptitude Quiz for SSC examination based on the latest pattern. So that you can practice on regular basis. It will definitely help you to score good marks in the exam. It is the most important section for all the govt exam like Insurance, SSC-MTS, CGL, CHSL, State Level, and other Competitive exams.

You can clear your doubts before exam. Mahendra Guru also provides you an important note and study material for all subject and test through its website, Mahendra Guru App and YouTube channel apart from it Speed Test Portal. Most of these preparation products are also available for purchase on my shop. You can also visit Mahendras.org to get more information about our endeavour for your success. You can also study in details through our E-Mahendras Facebook and Mahendra Guru YouTube channel of Quantitative Aptitude.

1.)  The LCM of two numbers is 495 and their HCF is 5. If the sum of the    numbers is 100, then find their difference?

दो संख्याओ का ल.स.प. 495 है और उनका म.स.प 5 है. यदि दोनों संख्याओ का योग 100 है. तो उनके बीच का अंतर ज्ञात कीजिये? 


(A) 10              (B) 46             (C) 70              (D) 90

Sol:

 Suppose the first number is x
Then 2nd number = 100 – x
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 LCM SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18HCF = 1st number SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 182nd number
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18
So the difference
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

2.) A pipe of diameter d can drain a certain water tank in 40 minutes. The time taken by a pipe of diameter 2d for doing the same job?

एक पाइप जिसका व्यास d है टंकी को 40 मिनट में खली करता है तो दूसरा पाइप इसी टंकी को कितने मिनट में खाली करेगा जिसका व्यास 2d है? 


(A) 5 minutes  (B) 10 minutes           (C) 20 minutes (D) 80 minutes

Sol
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

3.) The greatest one is  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 


इनमे से कोन सा सबसे बड़ा है SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18


(A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18               (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18                   (C)  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18           (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

Sol :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

4.) The greatest number, by which 1657 and 2037 are divided to give remainders 6 and 5 respectively is,


सबसे बड़ी संख्या ज्ञात कीजिये जिससे 1657 और 2037 को भाग देने पर शेषफल 6 और 5 है?


(A) 127                        (B) 133                        (C) 17                         (D) 305


Sol :

We have to find the HCF of (1657 – 6 = 1651)  and (2037 – 5 = 2032)
1651 = 13 x 127
2032 = 16 x 127
So SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 HCF = 127
So, required number will be 127

5.) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18  is equal to? 

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18  का मान ज्ञात कीजिये? 


(A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18          (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18       (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18        (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

Sol :

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

                       
6.) A path of uniform width runs round the inside of a rectangular field 38m long and 32 m wide. If the path occupies 600 m2 , then the width of the path is?

एक आयातकर छेत्र जिसकी लम्बाई 38 मीटर और चौड़ाई 32 मीटर है इसके अन्दर एक रास्ता बनाना है जिसका छेत्र्फल 600 मीटर/ वर्ग है तो रास्ते की चौड़ाई क्या होगी? 


(A) 30 m                      (B) 5 m                       (C) 18.75 m     (D) 10 m

Sol:

Let the width of path be x m.
Area of rectangular field
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18
Area of rectangular field without path
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18
Area of the path
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18
x cannot be 30 since the width of the path be 5 m.

7.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 and SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 then find a : b : c : d.?

यदि  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 और SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 तो a : b : c : d?


(A)  84 : 105 : 56 : 165      (B) 105 : 56 : 165 : 84    (C)  56 : 84 : 105 : 165  (D)  22 : 39 : 46 : 56

Sol :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18

8.) The ratio of the ages of A and B at present is 3 : 1. Four year earlier the ratio was 4 : 1. The present age of A is :

वर्तमान में A और B की आयु का अनुपात 3 : 1 है चार वर्ष पूर्व अनुपात 4 : 1 था ! A की वर्तमान आयु कितनी है ? 


(A)  48 years   (B)  40 years    (C) 32 years     (D) 36 years

Sol :
Let the ratio be x.
A = 3x                         B = x.
Four year ago,
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18
Then the present age of A is 36 years.

9.) The term that should be added to SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18so that resulting expression be a perfect square is:

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18 में कौन सी संख्या जोड़ी जाये की परिणामी पद संहित पूर्ण वर्ग बन जाये?


(A)  2               (B)  4               (C) 1                (D)  2x


Sol:
Required ans is 4.

10.) A certain amount of money earns Rs. 540 as simple interest in 3 years. If it earns a compound interest of Rs. 376.20 at the same rate of interest in 2 years, find the amount.

किसी धनराशि पर साधारण ब्याज के रूप में 3 वर्ष में रु. 540 मिलते है यदि 2 वर्ष में उतनी ही ब्याज दर पर रु. 376.20 का चक्रव्रिधि ब्याज मिले तो राशि ज्ञात कीजिये? 


(A)  2000                     (B)  2100                     (C) 1600                      (D) 1800

Sol :

If 3 years S.I is 540 then one year S.I will be 180.
If two year CI is 376.20 then we can say that
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18
Then rate of interest is 9 %.
So
 SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 01 - 18


Answer Key


Q1. A

Q2. B

Q3. D

Q4. A

Q5. D

Q6. B

Q7. C

Q8. D

Q9. B

Q10. A

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.