mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 4 December 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 12 - 17

Mahendra Guru
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 04 - 12 - 17




Q.1 To complete a work A takes 50% more time than B .If together they take 18 days to complete the work how much time shall B take to do it? 

एक काम को पूरा करने में A, B से 50% अधिक समय लेता है। यदि वे एक साथ मिलकर काम को 18 दिनों में पूरा करते है, तो B इसको करने में कितना समय लेगा?

(A) 30 days/दिन

(B) 40 days/दिन

(C) 35 days/दिन

(D) 45 days/दिन

Q.2 The product of two numbers is 120 and the sum of their squares is 289. The sum of numbers will be-

दो संख्याओं का गुणनफल 120 है और उनके वर्गों का योग 289 है। संख्याओं का येाग होगा-

(A) 23

(B) 25

(C) 27

(D) 49

Q.3 A boat travels 10 m in one hour down stream and 14 km. in 2 hours up stream. The time it will take to travel 17 km. in still water is-

एक नाव 10 किमी. अनुप्रवाह में एक घण्टे में जाती है और 14 किमी ऊर्ध्वप्रवाह में दो घण्टे में जाती है। शांत जल में 17 किमी जाने में लगा समय है-

(A) 1 hour/घं.

(B) 2 hour/घं.

(C) 3 hour/घं.

(D) 4 hour/घं.

Q.4 Cost of 9 pencils is equal to the cost of 4 pens. Cost of 13 pencils and 6 pens is Rs. 159. What is the cost of 21 pencils and 17 pens together?

9 पेंसिलों का मूल्य 4 पेनों के मूल्य के बराबर है। 13 पेंसिलों और 6 पेनों का मूल्य 159 रू. है। 21 पेंसिले और 17 पेनों का मूल्य क्या है? 

(A) Rs./रु.368.40

(B) Rs./रु.355.50

(C) Rs./रु.333.30 

(D) Rs./रु.379.40

Q.5 In a train there are 600 passengers out of which 34 percent are females. Fare of each male is Rs. 20 and each female’s fare is 25 percent less that each male. What is the total revenue generated by all the passengers together?

एक रेलगाड़ी में 600 यात्री हैं, जिनमें कि 34 प्रतिशत महिलाएँ हैं प्रत्येक पुरूष का किराया रू.20 है और प्रत्येक महिला का किराया पुरूष के किराए से 25 प्रतिशत कम है। सभी यात्रियों द्वारा अर्जित कुल राजस्व क्या है?

(A) Rs. 10980

(B) Rs. 12960

(C) Rs. 11780

(D) Rs. 10960

Q.6 ABC is a triangle with base AB. D is a point on AB such that AB = 5 and DB = 3. What is the ratio of the area of triangle ADC to the area of triangle ABC?

ABC एक त्रिभुज है, जिसका कि आधार A,B है जहां कि AB = 5 और DB = 3तद्नुसार त्रिभुज ADC के क्षेत्रफल का त्रिभुज ABC के क्षेत्रफल से क्या अनुपात है?

A. 3 : 7 

B. 1 : 3 

C. 3 : 2 

D. 2 : 5

Q.7 The sum of the circumference of a circle and the perimeter of a square is equal to 272 cm. The diameter of the circle is 56 cm. What is the sum of the area of the circle and the area of the square?

एक वृत्त की परिधि और वर्ग के परिमाप का योग 272 सेमी के बराबर है, वृत्त का व्यास 56 सेमी है। वृत्त के क्षेत्रफल और वर्ग के क्षेत्रफल का योग क्या है?

(A) 3446 sq. m./वर्ग मीटर

(B) 3260 sq. m./वर्ग मीटर

(C) 3080 sq. m./वर्ग मीटर

(D) 3040 sq. m./वर्ग मीटर

Q.8 The ratio between the three angles of a quadrilateral is 13 : 9 : 5 respectively. The value of the fourth angle of the quadrilateral is 36o. What is the difference between the largest and the second smallest angles of the quadrilateral?

एक चतुर्भुज के तीन कोणों के मध्य क्रमशः 13 : 9 : 5 का अनुपात है। चतुर्भुज के चौथे कोण का मान 36o है। चतुर्भुज के सबसे बड़े कोण और दूसरे सबसे छोटे कोण के मध्य क्या अंतर है?


(A)  940

(B)  960

(C) 820

(D)   890

Q.9 A and B starts a partnership business. A invests Rs. 500 for 9 months and B invests his capital for 6 months. Total profit is ` 69 and B gets Rs.46 as profit the capital of B is-

A और B एक साझे में व्यवसाय प्रारम्भ करते है। A रू. 500 महीने के लिए निवेश करता है और B, अपनी पूंजी 6 महीने के लिए निवेश करता है। कुल लाभ रू. 69 है और B, 46 रू. लाभ प्राप्त करता है । B की पूंजी है-

(A) Rs./रु.1650

(B) Rs./रु.1500

(C) Rs./रु.1550

(D) Rs./रु.1680

Q.10 The sum of the ages of 65 girls of a class is 890 years. Out of these, the average age of 25 girls is 14 years and the average age of other 25 girls is 12. The average age of the remaining girls is-

एक कक्षा की 65 लड़कियों की आयु का योग 890 वर्ष है। इसमें से 25 लड़कियों की औसत आयु 14 वर्ष और अन्य 25 लड़कियों की औसत आयु 12 वर्ष है। शेष लड़कियों की औसत आयु है-

(A) 13 years/वर्ष

(B) 14 years/वर्ष

(C) 15 years/वर्ष

(D) 16 years/वर्ष

ANSWER KEY 

1. A

2. A

3. B

4. B

5. A

6. D

7. D

8. B

9. B

10. D

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.