mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 21 November 2017

Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 21 - 11-17

Mahendra Guru
Quantitative Aptitude Questions For IBPS Clerk Prelims : 21 - 11-17


1. Of the four numbers, the first is twice the second, the second is one-third of the third and the third is 5 times the fourth. The average of the numbers is 24.75. The average of the largest and the smallest of these numbers is:

चार संख्याओं में से, पहली दूसरी का दोगुना है, दूसरी तीसरी का एक - तिहाई है और तीसरी चौथी का 5 गुना है | संख्याओं का औसत 24.75 है | इन संख्याओं में से सबसे छोटी और सबसे बड़ी संख्या का औसत है :

(1) 17.5 

(2) 19

(3) 19.5

(4) 18.5

(5) None of these

Ans. (3)


2.) A mixture contains only 10 litres of milk and the rest is water. A new mixture is formed by replacing mixture with the pure milk whose concentration is 40%. How many litres of mixtures was replaced if initially there were 40 litres of water in the mixture?

एक मिश्रण में 10 लीटर दूध और शेष पानी है | एक नया मिश्रण मिश्रण के स्थान पर शुद्ध दूध जिसकी सान्द्रता 40% विस्थापित करने पर बनाया जाता है | कितने लीटर मिश्रण विस्थापित किया जाय यदि मूलतः मिश्रण में 40 लीटर पानी था ?

(1) 10 litre

(2) 12 litre

(3) 9 litre

(4) 11.5 litre

(5) 12.5 litre

Ans. (5)

3.) Ms. Medha wants to purchase a Panasonic hair styling kit. The shopkeeper told her to pay 30% tax, Medha managed to get a discount of 5% on the actual sale price (without tax) of the hair styling kit and paid to the shopkeeper

मि. मेधा एक पैनासोनिक स्टाइल हेयर किट खरीदना चाहती है | दुकानदार उन्हें बताता है कि उन्हें 30% कर का भुगतान करना पड़ेगा | यदि मेधा Panasonic style hair kit के वास्तविक बिक्री मूल्य (बिना कर) पर 5% की छूट प्राप्त कर लेती है, और उन्होंने दुकानदार को 16150 रु. अदा किये | इस प्रक्रिया में वह 30% कर का भुगतान करने से बच जाती है | छूट की राशि क्या है जो उसने विक्रय मूल्य पर प्राप्त की ?

(1) Rs.5495

(2) Rs.5850

(3) Rs.5950

(4) Rs.5685

(5) Rs.5975

Ans. (3)

4.) Aniruddh buys an article marked at Rs. 50,000 at 25% and 10% successive discount. He spends Rs. 5000 on its repair and sells it for Rs. 50,000. What is his loss or gain percentage?

अनिरुद्ध 50000 रु. अंकित मूल्य वाली वस्तु को 25% और 10% की क्रमागत छूट के बाद खरीदता है | वह 5000 रु. इसकी मरम्मत पर खर्च करता है और इसे 50,000 रु. में बेचता है | उसका हानि या लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिये ?

(1) 33.63% loss

(2) 26.43% gain

(3) 1.25% gain

(4) 29.03% gain

(5) 27.13% loss

Ans. (4)

5.) Richard invested certain amount in three different schemes A, B and C with the rate of interest 10% p.a., 12% p.a. and 15% p.a. respectively. If the total interest accrued in one year was Rs.3200 and the amount invested in Scheme C was 150% of the amount invested in Scheme A and 240% of the amount invested in Scheme B, what was the amount invested in Scheme B?

रिचर्ड कुछ धनराशि को तीन विभिन्न योजनाओं A, B और C में क्रमशः 10% वार्षिक, 12% वार्षिक और 15% वार्षिक ब्याज दर से निवेश करता है | यदि एक वर्ष में प्राप्त कुल ब्याज 3200 रु. है और योजना C में निवेशित धनराशि, योजना A में निवेशित धनराशि का 150% है और योजना B में निवेशित धनराशि का 240% है, योजना B में निवेशित धनराशि क्या थी ?

(1) Rs.5000

(2) Rs.6500

(3) Rs.8000

(4) Rs.10000

(5) None of these

Ans.  (1)

6.) The difference between the simple interest received from two different sources on Rs. 1500 for 3 years is Rs. 13.50. The difference between their rate of interest is:

दो विभिन्न श्रोतों से 1500 रु. पर तीन वर्षों में साधारण ब्याज में अन्तर 13.50 रु. है | उनकी ब्याज दर में अन्तर है :

(1) 0.20%

(2) 0.30%

(3) 0.50%

(4) 0.80%

(5) None of these

Ans. (2)

7.) Father is aged three times more than his daughter Neha. After 8 years, he would be two and a half times of Neha’s age. After further 8 years, how many times would he be of Neha’s age?

पिता की आयु अपनी बेटी नेहा की आयु का तीन गुना है | 8 वर्ष बाद, वह नेहा की आयु का दो और आधा गुना हो जाता है | और 8 वर्ष बाद, वह नेहा की आयु का कितना गुना हो जाएगा ?

(1) 4

(2) 2

(3) 2.5

(4) 3

(5) None of these

Ans. (2)

8.) A motor car starts with the speed of 70 km/hr with its speed increasing every two hours by 10 kmph. In how many hours will it cover 345 kms?

एक मोटर कार 70 किमी./घंटा की चाल से चलना प्रारम्भ करती है और प्रत्येक दो घंटे में इसकी चाल 10 किमी./घंटा से बढ़ जाती है | कितने घंटों में यह 345 किमी. की दूरी तय करेगी ?

(1) 4 hours

(2) 4 hours 5 minutes

(3) 4 hours 30 minutes

(4) 2 hours

(5) None of these

Ans. (3)

9.) Naimish sold a camera at 20% profit to Anushika. Anushika sold it to Sonali at 30% loss. Sonali bought the camera for Rs.840. find the cost price of Sonali, had Naimish sold the camera to Anushika at 10% loss and Anushika sold it to Sonali at 20% profit (in Rs.)

नैमिष, अनुषिका को एक वस्तु 20% के लाभ पर बेचता है | अनुषिका, सोनाली को इसे 30% की हानि पर बेचती है | सोनाली वस्तु को 840 रु. में खरीदती है | सोनाली का क्रय मूल्य ज्ञात कीजिये यदि नैमिष इसे अनुषिका को 10% की हानि पर बेचता है और अनुषिका इसे सोनाली को 20% के लाभ पर बेचती है | (रु. में)

(1) 1160

(2) 1080

(3) 840

(4) 720

(5) None of these

Ans. (2)

10.) Aastha and Shagun started a business with investments of Rs.7000 and Rs.10000. After x months, Aastha left. After two more months Vijayshri joined the business with an investment of Rs.10000. If the annual profit is shared among Vijayshri, Aastha and Shagun in the ratio 10 : 7 : 24, find the respective time periods of Vijayshri, Aastha and Shagun for which they stayed that year.

आस्था और शगुन ने 7000 रु. और 10000 रु. निवेश करके एक व्यापार शुरू किया | x माह बाद, आस्था व्यवसाय छोड़ देती है | दो अन्य माह बाद विजयश्री 10000 रु. के साथ व्यवसाय में जुड़ जाती है | यदि वार्षिक लाभ को विजयश्री, आस्था और शगुन में 10 : 7 : 24 बाँट दिया जाता है, उस वर्ष विजयश्री, आस्था और शगुन की समयावधि में क्रमशः क्या अनुपात है ?

(1) 5 : 5 : 12

(2) 1 : 1 : 3

(3) 1 : 1 : 4

(4) 1 : 1 : 2

(5) None of these

Ans. (1)

1 comments:

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.