mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 31 October 2017

SSC Quiz : General Studies | 31 -10-17

mahendra Guru

Q1. After which five year plan, 'The Rolling Plan' was implemented? 

(A) Third Plan 

(B) Fifth Plan 

(C) Seventh Plan 

(D) Ninth Plan 

Answer-(B) Fifth Plan 

Q2. Which article was referred to as the 'the heart and soul' of the constitution by Dr. B. R. Ambedkar? 

(A) Article 4 

(B) Article 32 

(C) Article 28 

(D) Article 30 

Answer-(B) Article 32 

Q3. Which of the following provision needs a special majority in Parliament? 

(A) Change in Fundamental Rights 

(B) Creation of New States 

(C) Abolition of Legislative Councils in State 

(D) Rules and Procedures in Parliament 

Answer-(A) Change in Fundamental Rights 

Q4. Which act ended the "Trade Monopoly" of the East India Company? 

(A) Regulating Act of 1773 

(B) Pitt's India Act of 1784 

(C) The Charter Act of 1833 

(D) the Charter Act of 1813 

Answer-(D) the Charter Act of 1813 

The parliamentary acts of 1813 ended the East India Company's trade monopoly, and in 1834 it was transformed into a managing agency for the British government of India. 

Q5. Edward Jenner discovered vaccine for which of the following disease? 

(A) Polio 

(B) Tuberculosis 

(C) Small Pox 

(D) Rabies 

Answer-(C) Small Pox 

Smallpox vaccine, the first successful vaccine to be developed, was introduced by Edward Jenner in 1796. 

Q6. Saving is that portion of money income that is ________ 

(A) Spent for development of Industries 

(B) Not spent on consumption 

(C) Spent on health and education 

(D) Spent for consumer durables 

Answer-(B) Not spent on consumption 

Q7. Who was the pioneer of Chipko movement of 1973? 

(A) Sambaji 

(B) Baba Amte 

(C) Sunderlal Bahuguna 

(D) Medha Patkar 

Answer-(C) Sunderlal Bahuguna 

Q8. Which of the following is a chemical formula of quicklime? 

(A) Ca2O 

(B) Ca2CO3 

(C) CaO2 

(D) CaO 

Answer-(D) CaO 

Q9. What is the name of the first Super Computer of the world? 

(A) CDC 6600 

(B) USENET 

(C) COMODOR VIC/20 

(D) PARAM-10000 

Answer-(A) CDC 6600 

Q10. Which of the following pair is INCORRECT? 

I. Parsec - Distance 

II. Barrel - Liquid 

III. Light year - Time 

(A) Only III 

(B) Only I and III 

(C) Only II 

(D) All are correct 

Answer-(A) Only III 

The light-year is a unit of length used to express astronomical distances.

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.