mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 30 October 2017

SSC Quiz : English Language | 30 - 10 - 17

mahendra Guru

Direction- Rearrange the following sentences and mark your answer. 

(1) 1- Almost anywhere you go in the world you will find young Indian men, 

Q- On the fringe of the underworld, economic refugees in an 

S- Alien land so remote in every sense from their home. 

R- To survive they must learn foreign languages, 

P- Keep out of reach of the long arm of the law, 

6- And hone a variety of skills to earn whatever they can, however they can. 

(A) QSRP 

(B) PRQS 

(C) RSPQ 

(D) SRPQ 

(2) 1- The report produced by WAN-IFRA and the US-based Centre for International Media Assistance (CIMA) 

S- Has urgently called on governments to 

Q- Fully respect principles of transparent and 

P- Non-discriminatory state advertising, aid and funding 

R- For all media outlets, be it for advertising, 

6- Training, content, or straightforward subsidies. 

(A) SPQR 

(B) QRSP 

(C) PSQR 

(D) SQPR 

(3) 1- In light of the importance of science and technology (S&T) in the world, 

P- There is a need for scholarly work on its social dimensions. 

R-The Department of Science & Technology Studies is dedicated to 

S- Research and teaching about scientific knowledge and technology 

Q- In its social context. In their research, faculty members examine S&T both in 

6- Contemporary societies and through historical investigations. 

(A) PRQS 

(B) PQSR 

(C) RPQS 

(D) PRSQ 

(4) 1- Defence Minister said 95 per cent of retired 

S- Defence personnel have benefited from 

P- The implementation of the One Rank, 

R- One Pension (OROP) scheme and problems being 

Q- Faced by the remaining 5 per cent will 

6- Be resolved in the next two months. 

(A) PSQR 

(B) SPRQ 

(C) PRQS 

(D) RPQS 

(5) 1- Questioning the dubbing of those demanding a probe 

Q- Into the jailbreak by eight SIMI activists and their 

P- Killing in Madhya Pradesh as anti-national, 

S- Former Union Minister said they only wanted to 

R- Clear some doubts and 

6- none supported the escaped prisoners. 

(A) PRSQ 

(B) QSPR 

(C) QPSR 

(D) PQRS 

(6) 1- The Center for International Media Assistance (CIMA), based in Washington, DC, raises the visibility and 

Q- Improves the effectiveness of media development 

R- Around the world. The Center provides information, 

S- Builds networks, conducts research, and 

P- Highlights the indispensable role media play in the creation 

6- and development of sustainable democracies. 

(A) QRSP 

(B) QPSR 

(C) QRPS 

(D) QSPR 

(7) 1- In 1900 the average life expectancy of humans across the world was 31 years, 

Q- And today it is about 68. This improvement is largely 

R- Due to the fact that death-causing infection 

P- Can now be won over by medicines that did not exist back then. 

S- Health practices help in increasing our life span. 

6- Proper nutrition, exercise and “good habits” are known to do so. 

(A) PQSR 

(B) QRPS 

(C) RPSQ 

(D) SPQR 

(8) 1- Mumbai-based researchers have identified two microRNA biomarkers 

S- Present in serum samples that could potentially be 

P- Used for TB diagnosis and TB disease prognosis. 

Q- It could be used both for drug-sensitive pulmonary TB and 

R- Multi-drug-resistant TB (MDR-TB) patients. 

6- The results were published in the journal Tuberculosis. 

(A) PRSQ 

(B) SPRQ 

(C) RQPS 

(D) SPQR 

(9) 1- Google is experimenting with a simple, yet useful feature 

R-On Chrome for mobile, switching the navigation bar to the bottom. 

S- The new layout would make it 

Q- Much more touch-friendly, and is an 

P- Approach already adopted by some of its 

6- Competitors, namely Safari and Internet Explorer. 

(A) PRQS 

(B) RSQP 

(C) SPQR 

(D) SPRQ 

(10) 1- Adani's plan to build one of the world's 

R- Largest coal mines in Australia received a boost 

S- By a last-minute amendment to Queensland's 

P- New water laws that would exempt 

Q-The Indian mining giant's controversy-hit 21.7 billion dollar 

6- Project from any public objection process. 

(A) PSQR 

(B) RSPQ 

(C) QPSR 

(D) SRQP 

1. (A) 2. (D) 3. (D) 4. (B) 5. (C) 6. (A) 7. (B) 8. (D) 9. (B) 10. (B)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.