mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 6 October 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams



1.) Find the least number which when divided by 2 , 3, 4 , 5 ,6 leaves remainder in 3 each case but when divided by 7 leaves 2 remainder?

सबसे छोटी संख्या ज्ञात कीजिये जिसको 2 , 3, 4 , 5 ,6  से भाग देने पर 3 शेषफल बचता है लेकिन 7 से भाग देने पर 2 शेषफल बचता है ?

  1. 60                                    (B) 293                      (C) 300                      (D) 303
Ans.(D)

2.) How many numbers less than 1000 are multiples of both of 10 and 13 ?

कितने संख्या 1000 की तुलना में कम से कम 10 और 13 के दोनों के गुणनफल  हैं?

  1. 5                                   (B) 7                           (C) 8                           (D) 9
Ans.(B)

3.) Mohan gets 4 marks for each correct sum and losses 1 marks for each wrong sum. He attempted 30 sum and obtains 50 marks. The number of sums solved correctly is? 

मोहन को  प्रत्येक सही प्रश्न के लिए 4 अंक और प्रत्येक गलत प्रश्न के लिए 1 अंक काट लिए जाता  है। वह 30 प्रश्न करता है और 50 अंक प्राप्त करता है। सही प्रश्नो की संख्या क्या  है?

  1. 20                   (B) 15             (C) 16                        (d) 18
Ans.(C)
4.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17+ SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17+SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17+ SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17+SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
  1. 1                (B) 3               (C)                         (D)
Ans.(D)
= SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17^2 + 2 + ^2 + 2 = 4
            SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 172 +  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 172 = 0
                        SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
                        .
5.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17 -1/2  then the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17 -1/2  SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
  1. 2              (B) -SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17                   (C) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17                     (D) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
Ans.(A)

6.) If a sphere of radius r is divided into four identical parts., then the total surface area of the four parts is :
यदि एक गोले को चार बराबर भाग में बांटा  जाता है तो चारो गोलों का कुल छेत्रफल ज्ञात कीजिये

  1. SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17              (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17 SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
Ans.(c )
7.) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17then the value of SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17 is 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17तो मान ज्ञात कीजिये SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17 is 

  1. 1                            (B) 41                         (C) 441                                  (D) 400

Ans.(A)
8.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17   SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
   
  1.  4                        (B) 5                           (C) 7                            (D) 8
Ans.(C )
9.) If SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17+SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17 SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17+SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 06 - 10 - 17

  1. 1                                        (B) -1                          (C) 2                          (D) 0

Ans.(A)
10.) In a garrison, there was food from 1000 soldiers for one month .After 10 days, 1000 more soldiers joined the garrison .How long will the soldiers be able to carry on with the remaining food?

एक गैरिसन में 1000 सैनिकों के लिए एक महीने का भोजन था। 10 दिन के बाद 1000 अतिरिक्त सैनिक गैरिसन में शामिल हुए। बचे हुए भोजन से सैनिक कितने दिन काम चला सकेगें?


(A)10                                     (B) 12                         (C) 15                                    (D) 20
Ans.(A)

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.