mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 30 September 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams


1. A, B, and C started a business. A invest 3,20,000 for 4 months and B invest 5.10,000 for 3 months and C invest 2,70,000 for 5 months. If the end of the year they get total profit of Rs. 1,24,800. Then find the share of B?

A, B, Cने मिलकर व्यापार आरम्भ किया . A ने 3,20,000 रु. 4 मास के लिए लगाये . तथा B ने 5.10,000 रु. 3 मास के लिए लगाये, तथा C ने 2,70,000 रु. 5 मास के लिए लगाया यदि वर्ष के अंत में कुल लाभ ,124,800.रु. हो तो B का भाग ज्ञात कीजिये?

(A) 45,900 (B) 50,000 (C) 49,200 (D) 79,000
Ans. (A)

2.) How many numbers less than 1000 are multiples of both of 10 and 13 ?

कितने संख्या 1000 की तुलना में कम से कम 10 और 13 के दोनों के गुणनफल हैं?

(A)5 (B) 7 (C) 8 (D) 9
Ans.(B) 

3.) A man travels for 5 hours 15 minutes. If he covers the first half of the journey at 60 km/h and rest at 45 km/h. Find the total distance travelled by him.

एक व्यक्ति 5 घंटे 15 मिनट यात्रा करता हैं। यदि वह पहली आधी यात्रा 60 किमी. प्रति घंटा की गति से और शेष 45 किमी. प्रति घंटा की गति से करता है तो उसकी यात्रा की कुल दूरी ज्ञात करें।

(A)1028 km (B)189 km (C)378 km (D)270 km
Ans. (D)

4.) The difference between the compound interest and simple interest of a certain sum of amount is rupees 256.40 for 4 years at 10% rate per annum. Find the sum of money? 

किसी धन पर 10 % वार्षिक दर से 4 वर्ष के चकर्वृद्धि तथा साधारण ब्याज का अंतर रु 256.40 है तो मूलधन क्या है? 

(A) 4000 (B) 4500 (C) 40000 (D) 6000
Ans. (A) 

5.) If a boat takes 42 minute to go to 7 km upstream. If the velocity of stream is 3 km/hr. then find the speed of boat in still water?

एक नाव धारा के विरुद्ध 7 किमी जाने में 42 मिनट लेती है। यदि धारा का वेग 3 किमी /घंटा हो तो शांत जल में नाव की चाल क्या होगी ?

(A) 4.2 km/hr (B) 9 km/hr (C) 13 km/hr (D) 21 km/hr
Ans. (C) 

6.) A certain number of men can complete a job in 30 days. If there were 5 men more, it could be completed in 10 days less. How many men were in the beginning?

कुछ निश्चित आदमी किसी काम को 30 दिनों में कर सकते है. यदि 5 आदमी और होते तो
काम 10 दिन पहले ख़तम हो जाता. तो शुरू में कितने आदमी थे? 

(A) 10 (B) 15 (C) 20 (D) 25
Ans.(A)

7.) If a sphere of radius r is divided into four identical parts., then the total surface area of the four parts is :

यदि एक गोले को चार बराबर भाग में बांटा जाता है तो चारो गोलों का कुल छेत्रफल ज्ञात कीजिये 

(A) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 09 - 17 (B) SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 09 - 17 SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 30 - 09 - 17
Ans.(c )

8.) The quotient when 10100 is divided by 575 is:

10100 को 575 से विभाजित करने पर भागफल हैः 

(A) 225 × 1075 (B) 1025 (C)275 (D)275 × 1025
Ans. (D)

9.) A man eats 98 chapattis of diameter 6 inches. Then how many chapattis he can be eaten having a diameter of 42 inches?

एक व्यक्ति 6 इंच व्यास की 98 रोटी खा लेता है वह 42 इंच की कितनी रोटी खा लेगा?

(A) 14 (B) 4 (C) 6 (D) 2

Ans. (D) 

10.) The marked price of an article is 30% higher than the cost price. If a trader sells the articles allowing 10% discount to the customer, then the gain percent will be: 

किसी वस्तु की औसत कीमत उसके करी मूल्य से 30% अधिक है | यदि कोई व्यापारी उसे 10% की छूट दे कर बेचे तो उसका लाभ प्रतिशत बताइए ?

(A) 17 (B) 19 (C) 20 (D) 15

Ans. (A)


0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.