mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Saturday, 23 September 2017

IBPS RRB Clerk Level Quiz : Quantitative Aptitude | 23 -09 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams



1.A and B together can do a piece of work in 30 days. A having worked for 16 days, B finishes the remaining work in 44 days. In how many days shall B finish the work alone?

A और B मिलकर किसी कार्य को 30 दिन में पूरा केर सकते हैं। A 16 दिन कार्य करता हैं और शेष कार्य B 44 दिन में पूरा करता हैं। B अकेले कितने दिनों में पूरा करेगा?

  1. 30
  2. 40
  3. 60
  4. 70
  5. 45
Sol : A+ B = 30
A = 16
B = 16 + 28
After 16 days of work of B (16×1= 16) 16 work will be done
Remaining work = 30 - 16= 14
B = 14 / 28 =.5
B = 30 / 0.5 = 60

2. There are total 94 people in a party consisting of male and female. Fifth part of the male and eighth part of the female are in the ratio 3 : 4. If out of all the males, 50% are married while out of the total female 25% females are married, then find the percentage of unmarried people (approx.)?

किसी पार्टी में कुल 94 लोग हैं जिनमे से कुछ महिला और बाकी पुरुष हैं। पुरुष का पांचवा भाग और महिला का आठवां भाग का अनुपात 3 : 4 है। यदि सभी पुरुषो में से 50% और सभी महिलाओं में से 25% विवाहित है तो पार्टी में कुल लोगो का कितना प्रतिशत अविवाहित है ?

  1. 61%
  2. 69%
  3. 67%
  4. 68%
  5. 70%
Sol : 
Let the male be x and y
bank quiz
Total males = bank quiz
Total females = bank quiz
Required % of unmarried people =
bank quiz

3. 24 men can complete a work in 2 days less in comparison to the number of days taken by 36 women to complete the same work. if 16 men can complete a work in 4.5 days, then what % of work will remain if 5 women and 8 men work for 2 days?

24 आदमी किसी काम को करने में,36 औरतों के द्वारा उसी काम को करने में लिए गए दिन से,2 दिन कम लेते हैं.16 आदमी उसी काम को करने में 4.5 दिन लेते है.5 औरत और 8 आदमी 2 दिन तक काम करते है,तो 2 दिन बाद कितना % काम बचेगा?

  1. 60
  2. 65
  3. 68
  4. 70
  5. 72.22
Sol : 16m x 4.5 = 24m x D,     D = 3 days
24m x 3 = 36w x 5,   m : w=5 : 2
Total work= 24 x 5 x 3 = 360
2m = 5w so ,
Work done by 5w and 8m in 2 days ( 5 w + 8 m ) =( 5 × 2 + 8 × 5 ) = 100
Remaining work will be = 360 – 100 = 260
Require percentage will be = 260/360 ×100 = 72.22%

4. A vessels contains milk and water in the ratio of 7 : 1. 1/10 th mixture is removed and 3 litres of water is added. The final ratio of milk and water is 6 : 1. find the initial quantity of the mixture

एक बर्तन में दूध और पानी का अनुपात 7 : 1 है यदि मिश्रण से 1/10 भाग निकाला जाता है और 3 लीटर पानी मिलाया जाता है तो मिश्रण में दूध और पानी का अनुपात 6 : 1 हो जाता है तो बर्तन में प्रारंभिक मात्रा ज्ञात कीजिये ?

  1. 36
  2. 80
  3. 144
  4. 160
  5. None of these
Sol :
bank quiz
Milk : water = 48 : 1
1 ratio = 3
48 ratio = 144
So initial mixture will be = bank quizlitre

5. Suman spends 36% on food. Remaining ¼ on brother and 3/8 on sister. Difference of amount given to brother and sister is 1200. What is suman total saving?
सुमन 36% खर्चा भोजन पर करती है और शेष का ¼ वो अपने भाई को दे देती है और 3/8 वो अपनी बहिन को दे देती है उसके भाई और बहिन को मिले राशी का हिस्से का अंतर यदि 1200 है तो सुमन की कुल बचत कितनी है ?

  1. 3600
  2. 2400
  3. 15000
  4. 1200
  5. None of these
Sol :
Let the total income of suman is 100%
So food amount = 36%
Brother amount = 16%
Sister amount = 24%
According to questions ,
8% = 1200
Saving is 24% , so 24% will be equal to = 3600.

6.What will come in place of question mark (?) in the given number series?

दी गयी संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पैर क्या आएगा ?
1 8 19 32 ? 68

  1. 47
  2. 49
  3. 51
  4. 53
  5. 55
                                                                49
1          8              19               32              ?              68
    +7           +11          +13           +17            +19
            +4            +2             +4            +2                               

7. What will come in place of question mark( ?) in the given number series

दी गयी संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?
12 14 ? 13 8 14

  1. 17
  2. 19
  3. 12
  4. 7
  5. 11
Sol :
                                         17
12               14                   ?                13             8             14
        +2                  +3             -4                 - 5            +6

8. What will come in place of question mark (?) in the given number series?

दी गयी संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?

40280625 732375 16275 465 ? 1.24

  1. 16.4
  2. 17.2
  3. 18.4
  4. 19.6
  5. 21.5
Sol :
                                                                                                       18.4
40280625            732375                    16275                465              ?               1.24
                  ÷55                      ÷45                      ÷35              ÷25            ÷15

9.What will come in place of question mark (?) in the given number series?

दी गयी संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?

41 41 164 2624 94464 ?

  1. 6504966
  2. 6504696
  3. 6054696
  4. 6054966
  5. 6045696
Sol :
                                                                                     6045696
41          41          164            2624              94464            ?
       ×1          ×4             ×16              ×36                 ×64

10. What will come in place of question mark (?) in the given number series?

दी गयी संख्या श्रृंखला में प्रश्नवाचक चिन्ह (?) के स्थान पर क्या आएगा ?

1 16 ? 256 625 1296

  1. 64
  2. 36
  3. 81
  4. 100
  5. 144
Sol :
                                         81
1              16                     ?                    256                 625             1296
14             24                     34                    44                   54                64

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.