mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 31 August 2017

SSC Quiz : Quantitative Aptitude | 31 - 08 - 17

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 25 - 08 - 17


1.      In a hostel, the room numbers are numbered from 101 to 130 on first floor, 231 to 270 on the second floor and 361 to 390 on the third floor. If the room occupancy was 60% on the first floor, 40% on the second floor and 75% on the third floor. If the charges of the room per month is 1100, 1500 and 2000 for first floor, second floor and third floor respectively. Find the average annual income of a room in the hostel?

एक हॉस्टल में प्रथम तल पर कमरों की संख्या का क्रमांक 101 से 130 है ,दूसरे तल पर क्रमांक 231 से 270 हैंतीसरे तल पर 361 से 390 है यदि 60% कमरे प्रथम तल पर अधिग्रहीत हैं, दूसरे तल पर 40% और  तीसरे ताल पर 75% कमरे अधिग्रहीत हैं| यदि कमरों का किराया प्रथम,द्वितीय और तृतीय तल के लिए क्रमश: 1100, 1500 और 2000 हैं | प्रत्येक कमरे की वार्षिक औसत आय ज्ञात कीजिये ?

189864 
18360 
1836000 
9864 

SOL :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17

2.Rahul sells an IPhone to Kush at a loss of 20% who sells it to Saurabh at a profit of 25%. After finding some defect Saurabh return it back to Kush but could only recover Rs. 4.50 for every Rs. 5 he had paid. Find the amount of Saurabhs' loss if Rahul has paid Rs. 87500 for the IPhone? 

राहुल कुश को 20% हानि पर एक आइ - फ़ोन बेचता हैं और वो उसे सौरभ को 25% लाभ पर बेच देता हैं |कुछ खराबी ज्ञात होने पर सौरभ ये फ़ोन कुश को वापस कर देता हैं परन्तु उससे अपने प्रत्येक 5 रू . के लिए 4.50 रु. प्राप्त होते हैं | सौरभ की हानि ज्ञात करें यदि राहुल ने इस आइ - फ़ोन को 87500 रू. में ख़रीदा था | 

8750 
17500 
9250 
12450 

SOL: 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17

3.A tree increases annually by 1/8 of its height. By how much will it increase after 2 years, if it stands today 64 cm high? 

एक पेड़ हर वर्ष अपनी ऊंचाई का 1/8 बढ़ जाता है यदि वर्तमान में यह 64 सेमी का है तो 2 वर्ष बाद इसकी ऊंचाई क्या होगी ? 

72 cm 
81 cm 
74 cm 
90 cm 

Sol : 

Height of the tree after 1 year 
4.On increasing the radius of circle by 1 cm, its area is increased by 44 cm2 .The original radius of the circle is - 

एक वृत्त की त्रिज्या में 1 सेमी. की वृद्धि करने पर इसका क्षेत्रफल 44 सेमी.2 बढ़ जाता है। वृत्त की मूल त्रिज्या है 

5.6 cm 
6.5 cm 
6 cm 
9 cm 

SOL : 
Let the original radius be r cm 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17 = 44
⇒ 2π (2r +1) = 44
⇒ 2r +1 = 44 × 7/22
⇒ 2r +1 = 14
.˙. r = 6.5 cm 

5.The average score of a class of boys and girls in an examination is N. The ratio of boys and girls in the class is 4:1 .If the average score of the boys is (N+1),then the average score of the girls is- 

एक परीक्षा में एक कक्षा के लड़को और लड़कियो का औसत स्कोर N है। कक्षा में लड़को और लड़कियों का अनुपात 4:1 है। यदि लड़को का औसत स्कोर (N+1) हो ,तो लड़कियों का औसत स्कोर है- 

(N – 1) 
(N – 2) 
(N – 4) 
(2N + 1) 

SOL : 

Let the number of boys be 4x and the number of girls be x
Total score = (5x )N
Let the average score of girls be P
⇒ (4x) (N +1)+xP =(5x)N
⇒ 4xN + 4x + xP = 5x N
x (N - 4) = xP
.˙. P = (N – 4) 
6.The greatest number among SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17and 1.5 is : 

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17 और 1.5 मे से कौन सा सबसे बड़ा है ? 

SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17
1.5 

SOL : 
L.C.M of 3 and 2 = 6
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17
7.The greatest number that will divide 729 and 901 leaving remainder 9 and 5 respectively, is 

सबसे बड़ी संख्या ज्ञात कीजिये जो 729 और 901 को भाग देने पर शेषफल 9 और 5 मिलता है ? 

15 
16 
18 
20 

SOL :
Required number = HCF of (729-9)= 720
and (901- 5) = 896
hence the required HCF is 16. 

8.If a regular polygon has each of its interior angles equal to 3/5 times of two right angles, the number of sides is 

यदि एक सम बहुभुज का प्रत्येक आन्तरिक कोण दो समकोण के 3/5 गुना के बराबर है, तो भुजाओं की संख्या है- 

12 
13 

SOL ; 
Each interior angle of a regular polygon
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17 = 180 × 3/5 = 1080
20n - 40 = 12 n, ⇒8n = 40 n = 5 

9.18 men can complete a piece of work in 63 days. 9 women take 189 days to complete the same piece of work. How many days will 9 men, 9 women and 12 children together take to complete the piece of work if 7 children alone can complete the piece of work in 486 days? 

18 आदमी किसी काम को 63 दिनों में कर सकते है , 9 महिलाये इसी काम को 189 दिनों में कर सकते है कितने दिनों में 9 आदमी , 9 महिलाये और 12 बच्चे इस काम को साथ में मिलकर करेंगे यदि 7 बच्चे इस काम को 486 दिनों में समाप्त कर सकते है ? 

76 
63 
54 
81 

SOL :
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17

10.The average of nine numbers in M and the average of three of these is P. If the average of remaining numbers is N, then 

9 संख्याओ का औसत M है इनमे से तीन संख्याओ का औसत P है और बचे हुए का औसत N है तो – 

3M = 2N +P 
3M = 2P +N 
M =N + P 
2M = N + P 

SOL : 
SSC Quiz : Quantitative Aptitude  | 31 - 08 - 17

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.