mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Monday, 12 June 2017

Computer Knowledge Questions | RBI GRADE "B" AND NICL AO 2017 | 12.06.2017

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
 Computer Knowledge Questions | RBI GRADE "B" AND NICL AO 2017 | 12.06.2017

1. UNIVAC is 

A) Universal Automatic Computer 

B) Universal Array Computer 

C) Unique Automatic Computer 

D) Unvalued Automatic Computer 

E) None of these

2. The basic operations performed by a computer are 

A) Arithmetic operation 

B) Logical operation 

C) Storage and relative 

D) All the above

E) None of these 

3. The two major types of computer chips are 

A) External memory chip 

B) Primary memory chip 

C) Microprocessor chip 

D) Both b and c 

E) None of these

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers 

A) First Generation 

B) Second Generation 

C) Third Generation 

D) Fourth Generation 

E) None of these

5. What is the main difference between a mainframe and a super computer? 

A) Super computer is much larger than mainframe computers 

B) Super computers are much smaller than mainframe computers 

C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently 

D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible. 

E) None of these

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for? 

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code 

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code 

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code 

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code 

E) None of these

7. The brain of any computer system is 

A) ALU B) Memory C) CPU D) Control unit E) None of these

8. Storage capacity of magnetic disk depends on 

A) tracks per inch of surface 

B) bits per inch of tracks 

C) disk pack in disk surface 

D) All of above 

E) None of these

9. The two kinds of main memory are: 

A) Primary and secondary 

B) Random and sequential 

C) ROM and RAM 

D) All of above 

E) None of these

10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is 

A) Memory B) Buffer C) Accumulator D) Address E) None of these

Answer

1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B

0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.