mahendras Reasoning Questions | NIACL Assistant 2017 | 20.04.2017 | Daily Current Affairs, IBPS RRB, IBPS PO, IBPS Clerk, Govt. Job Alert, Bank PO, SSC, Online Test

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Thursday, 20 April 2017

Reasoning Questions | NIACL Assistant 2017 | 20.04.2017

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
  Reasoning Questions | NIACL Assistant 2017 | 19.04.2017


In each of the questions (1-5) below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III, You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1. Statements:
All fruits are vegetables. All pens are vegetables. All vegetables are rains.
Conclusions:
I. All fruits are rains.
II. All pens are rains.
III Some rains are vegetables.

A. None follows
B. Only I and II follow
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

2. Statements:
Some towels are brushes. No brush is soap. All soaps are rats.
Conclusions:
I.Some rats are brushes.
II. No rat is brush.
III Some towels are soaps
.
A. None follows
B. Only either I or II follows
C. Only II follows
D. Only I and III follow
E. None of these

3. Statements:
Some pictures are frames. Some frames are idols. All idols are curtains.
Conclusions:
I. Some curtains are pictures.
II. Some curtains are frames.
III .Some idols are frames.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All follow
E. None of these

4. Statements: 
Some hills are rivers. Some rivers are deserts. All deserts are roads.
Conclusions:
I. Some roads are rivers.
II.Some roads are hills.
III Some deserts are hills.

A. None follows
B. Only I follows
C. Only I and II follow
D. Only II and III follow
E. All follow

5. Statements:
Some saints are balls. All balls are bats. Some tigers are balls.
Conclusions:
Some bats are tigers.
Some saints are bats.
All bats are balls.

A. Only I and II follow
B. Only II follows
C. Only I and III follow
D. Only III follows
E. None of these.

In the following questions (6-9), the Symbols @, #, $ , % and * are used with the following meanings as illustrated below. 

'A $ B' means 'A is not smaller than B'.
'A % B' means 'A is not greater then B'.
'A @ B' means 'A is neither smaller than nor equal to B'.
'A * B' means 'A is neither greater than nor smaller than B'.
'A # B' means 'A is neither greater than nor equal to B'.

In each of the following question assuming the given statements to be true, find out which of the three conclusions I,II and III given below them is/are definitily true.

6. Statements: D * Q, Q @ L, L $ B, B # G
Conclusions:
I. D @ B
II. B * D
III. G @ L
A. Either I or II only 
B. I and II only
C.) I only 
D. II and III only
E. None of these

7. Statements: Z @ Y, Y # K, K % M, M @ T
Conclusions:
I. Z @ M
II. Y @ T
III. Z # K

A. I only 
B. II and III only
C. Either I or II only 
D. All I,II and III
E. None of these

8.Statements: P # M, M % R, R * T, T # L
Conclusions:
I. P # M
II. P * R
III. M % L

A. I only
B. I and II only
C. Either I or III only 
D. All I,II and III
E. None is true

9.Statements: F @ H, M % H, M $ R, G * M
Conclusions:
I. F $ R
II. F @ R
III. H $ G

A. I only 
B. II and III only
C. Either I or III only 
D. All I,II and III
E. None is true

10. How many such pairs of letters are there in the word SPINSTER each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions), as they have between them in the English alphabetical series?

(A) Four
(B) Three
(C) Five
(D) Six
(E) More than six


Answer 

1. E

2. B

3. B

4. B

5. A

6. C

7. E

8. A

9. B

10. E







0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.