mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Friday, 14 April 2017

Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 14.04.2017

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
  Quant Questions | NIACL Assistant 2017 | 14.04.2017

1. The odd one out from the sequence of numbers 19,23, 29, 37, 43, 46, 47 is

1. 23

2. 46

3. 37

4. 19

5. None of these

Sol: (2) 46

2. The least number by which 20184 must be multiplied so as to make the product a perfect square is

1. 2

2. 3

3. 5

4. 6

5. None of these

Sol: (4) 6

3. One man or two women or three boys can do a piece of work in 88 days. One man, one woman and one boy will do it in.

1. 44 days

2. 24 days

3. 48 days

4. 20 days

5. None of these

Sol: (3) 48 days

4. Two pipes A and B can separately fill a tank in 2 hours and 3 hours respectively. If both the pipes are opened simultaneously in the empty tank, then the tank will be filled in.

1. 1 hour 12 minutes

2. 2 hours 30 minutes

3. 1 hour 15 minutes

4. 1 hour 20 minutes

5. None of these

Sol: (1) 1 hour 12 minutes

5. If the radius of a sphere be doubled, then the percentage of increase in volume is

1. 500%

2. 600%

3. 700%

4. 800%

5. None of these

Sol: (3) 700%

6. A merchant offers 8% discount on all his goods and still makes a profit of 15%. If an item is marked Rs.250, then its cost price is

1. Rs.180

2. Rs.200

3. Rs.230

4. Rs.187

5. None of these

Sol: (2) Rs.200

7. If in a sale, the discount given on a saree is equal to one-fourth the marked price and the loss due to this discount is 15%, then the ratio of the cost price to the selling price is

1. 3: 4

2. 4: 3

3. 10: 17

4. 20: 17

5. None of these

Sol: (4) 20: 17

8. A box contains 280 coins of one-rupee 50 paise and 25 paise. The values of each kind of the coins are in the ratio of 8: 4: 3. Then the number of 50-paise coins is

1. 60

2. 70

3. 80 

4. 90

5. None of these

Sol: (3) 80

9. The average age of P, Q and R is 5 years more than R's age. If the total ages of P and Q together is 39 years, then R's age is

1. 12 years

2. 14 years

3. 16 years

4. 24 years

5. None of these

Sol: (1) 12 years

10. The average of two numbers is 8 and that of another three numbers is 3. The average of those five numbers is

1. 5

2. 6

3. 7

4. 5 .5

5. None of these

Sol: (1) 5



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.