mahendras

Now Subscribe for Free videos

Subscribe Now

Tuesday, 18 April 2017

English Language Questions | NIACL Assistant 2017 | 18.04.2017

Mahendra Guru : Online Videos For Govt. Exams
English Language Questions | NIACL Assistant 2017 | 18.04.2017

In these questions, four words are given of which two are most nearly same or opposite 

In meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate your answer by marking the option which represents the correct letter combination.

1. A. Disparage B. Compare C Equipoise D. Underestimate

(1) A-C (2)A-D (3)B-D (4) C-D (5) A-B

Ans-2 both are synonyms to each other

Disparage- downgrade

Underestimate- minimize

2. (A). dissent (b) prelude (c) interim (d) Interval

(1) A-B (2) A-B (3)C-D (4)B-C (5)B-D

Ans-3 both are synonyms to each other

Interim-a period

Interval- duration

3. A. vulnerability B. improve C. resilience D. grind

(1) A-C (2)B-D (3)A-B (4)B-C (5)C-D

Ans-1 both are antonyms to each other

Vulnerability – can easily be harmed

Resilience- toughness

4. A. Stirring B. enchanting C. Poignant D. Delectable

(1) A-D (2)A-D (3)B-C (4)C-D (5)B-D

Ans- 5 both are synonyms to each other

Enchanting- extremely attractive

Delectable- appealing 

5. A. entirely B. Calibration C. Conference D. Excerpts

(1)C-D (2)B-D (3)A-C (4)A-D (5)B-C

Ans- 4 both are antonyms to each other

Entirely= refusal

Excerpts= selection

6. A. merging B. consolidation C. Erection D. Amalgamation

(1)A-C (2)B-D (3)B-C (4)C-D (5)A-B

Ans- 2 both are synonyms to each other

Consolidation- become stronger

Amalgamation- merging

7. A. congenial B. Deprecatory C. Indulgent D. Treasure

(1)B-C (2)C-D (3)A-C (4)B-D (5)A-D

Ans-3 both are synonyms to each other

Congenial- kind

Indulgent- soft corner

8. A. manifestation B. vanquish C. elucidate D. Construe 

(1)C-D (2)B-C (3)A-B (4)A-C (5)A-D

Ans- 1 both are synonyms to each other

Elucidate and construe mean ‘interpret’

9. A. stagnation B. Peculiarity C. Engagement D. Augmentation

(1)B-C (2)C-D (3)A-C (4)A-D (5) B-D

Ans- 4 both are antonyms to each other

Augmentation- become greater in size

Stagnation- cease the growth

10. A. Manumission B. Emancipation C. Prominence D. Predicament

(1) C-D (2)A-B (3)B-C (4)A-D (5)B-D

Ans-2 both are synonyms to each other

Manumission and emancipation mean liberation 



0 comments:

Post a Comment

MAHENDRA GURU

Copyright © 2017-18 www.mahendraguru.com All Right Reserved Powered by Mahendra Educational Pvt . Ltd.